Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Invazija HDZ-ovih ministara na Liku. Spašavaj se tko može!

Invazija HDZ-ovih ministara na Liku. Spašavaj se tko može!
1

Ličko-senjska županija našla se pod pravom opsadom ministara HDZ-a uoči nedjeljnih izbora. Ministri nose darove u županiji koja je najnerazvijenija, kronično ovisna o državi i desetljećima u rukama HDZ-a

VIDEO

Prema indeksu klijentelizma kojeg je prošle godine izračunao tjednik Lider, a odnosi se na broj zaposlenika u državnim i lokalnim tvrtkama, prosjek na razini Hrvatske iznosio je 0,43. U prijevodu, na stotinu zaposlenih u realnom sektoru dolazi 43 zaposlenika u državnim tvrtkama.

U Ličko-senjskoj županiji indeks klijentelizma iznosio je 0,75. I lansiralo tu županiju na sam vrh te neslavne ljestvice.

To je prava slika HDZ-ove vladavine u stranačkoj utvrdi koju ljubomorno drže već nekoliko desetljeća.

Nije stoga nikakvo čudo da se Lika ovih tjedana našla pod pravom invazijom HDZ-ovih ministara u kampanji za nedjeljne izbore u toj županiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Forsiranje Like

Gotovo da nema nema člana Vlade koji nije odradio svoju dionicu, neki i po nekoliko puta. Ukupno njih sedam, plus premijer Andrej Plenković. Obilazili su gradilišta, OPG-ove, držali predavanja, sudjelovali u obnovi stolarije na zgradama, a nisu zaboravili ni položiti kamen temeljac. Jer što je kampanja bez kamenja...

Simbolika je neizbježna: ministri opsjedaju županiju u kojoj tri četvrtine poslova otpada na državne i lokalne tvrtke. Tako se vodi kampanja za Liku.

Istodobno, a vjerojatno i paralelno, Ličko-senjska županija po indeksu razvijenosti već tradicionalno spada među najgore županije u Hrvatskoj. Čak četiri općine svrstane su u kategoriju najnerazvijenijih. U županiji u kojoj HDZ već trideset godina drži vlast.

I u županiji za koju se HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem zadnjih tjedana grčevito, gotovo panično bori, pretvarajući ličke izbore u veći prioritet nego što su oni europski.

Gospić je za HDZ danas važniji od Bruxellesa. A vjerojatno i oduvijek.

Kad HDZ nosi darove

Plenkovićevi ministri nose darove, državni novac, obećanja i Vladine dnevnice za putovanja u stranačkoj kampanji, za županiju koja ovisi o državi i lokalnoj vlasti, parazitirajući na onome što su sami stvorili - županiji koja ne može opstati bez državne pomoći.

Indeks klijentelizma, pored Like, najviši je upravo u onih pet županija koje su tradicionalno utvrde HDZ-a. U kojoj svi ovise o HDZ-u, o njegovim županima, ministrima, premijerima, državnim ili lokalnim blagajnama.

Klijenti i uhljebi

Ta simbolika, ali i više od same simbolike, može se proširiti na cijelu državu u kojoj Hrvatska hrani klijentelizam, njeguje uhljebništvo, potencira parazitiranje na državnom novcu, u kojoj se stvara kasta dužnosnika, službenika, ovisnika o proračunu, kao i ovisnika o stranačkoj podobnosti prilikom zapošljavanja.

Kako je ono jednom rekao šibenski župan Goran Pauk: "Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku preporuku, neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio". Kao što je Plenković uhljebio nekoliko stotina dužnosnika.

Tako izgleda HDZ-ova bitka za Liku. 

Ministri pokazuju brigu za županiju koja je kronično nerazvijena, ali zato kronično ovisna o ministrima, o državnim tvrtkama ili političkoj milosti. Milosti HDZ-a.

Ako se to zove HDZ-ovom brigom za Liku, možda bi onda bilo bolje da manje brinu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang