To je to što me zanima!

Dobra vijest: odlazi loš Sabor. Loša vijest: dolazi nam još gori

Andrej Plenković pobjegao je jutros od prosvjednika, njegova Vlada od zakona o obnovi Zagreba, a njegova koalicijska većina od najgoreg saziva Hrvatskog sabora u povijesti. Nažalost, možemo očekivati još gori.
Vidi originalni članak

"Zašto bježite?", vikali su jutros na Markovu trgu za Andrejom Plenkovićem.

Nije samo premijer bježao od prosvjednika, već je njegova Vlada bježala od obnove Zagreba, a saborska većina od dovršetka svog, vjerojatno najgoreg mandata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bio je to simboličan kraj Plenkovićeve vlasti: odlazi nedovršena posla, ostavlja razrušeni glavni grad, potpisuje prve četiri godine prožete aferama, skandalima, promašajima i bahatim licemjerjem.

Ali bio je to i paradoks: prosvjednici organizirani iz redova zagrebačke oporbe usprotivili su se raspuštanju vjerojatno najgoreg saziva Hrvatskog sabora, iako je riječ o sazivu koji debelo kasni sa svojim raspuštanjem.

Međutim, njegovim raspuštanjem prolongira se donošenje zakona o obnovi Zagreba. 

Nadmeno i bahato

Prije točno godinu dana Plenković je nadmeno koračao Markovim trgom u pratnji Manfreda Webera pripremajući se za europske izbore, računajući da će ti izbori, uz predsjedanje EU, biti dovoljna priprema za pobjedu na parlamentarnim izborima.

A jutros je Plenković prvo ušao na stražnji ulaz zgrade Sabora, a zatim pobjegao od prosvjednika koje je bahato, ali ne baš uvjerljivo proglasio "političkim aktivistima".

Kao da je to nešto pogrešno.

Ili je možda politički aktivizam dozvoljen samo šatorašima, stožerašima i obiteljašima koji rade za HDZ? Ili Katoličkoj crkvi.

Bježi od kataklizme 

Plenković bježi od prosvjednika, od obnove Zagreba, od dovršetka mandata, od očekivane jesenske ekonomske kataklizme, od žetončića i preletača. Da bi se ponovno vratio na "mjesto zločina".

U svemu tome dobra je vijest da u povijest odlazi najgori Hrvatski sabor. Onaj koji je prevario birače, izigrao biračku volju, podržavao sramotne odluke, gazio demokraciju, blamirao državu.

Loša vijest je da sada odlazi nedovršena posla, iako je u ove četiri godine dovršio mnoge prljave poslove. 

I nažalost, nakon izbora na Markov trg mogao bi se vratiti još gori saziv Sabora. Ako je to uopće moguće.

Ipak kad je Plenković u pitanju, sve je moguće. Obično ono najgore.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • lale03348 18.05.2020.

    istina HDZ je svo vrijeme na vlasti samo muljao,,krao,lagao,uhljebljivao, lažirao potpiste birača za referendum o istambulskoj,,Plenkvić sa drugom Kuščevićem--HVALA BOGU su lažirali,,svo vrijeme su se bavili svojim aferama,15 ministara zbog lopovluka smjenili,,lagali nam o kupnji zrakoplova,sa grupom BORG pokrali milijone iz Agrokora,branio svih 5.godina lopužu Bandića,koji je uz pomoč Plenkovića krao Zagreb i državu,,sjetimo se od zlatnih wc školjki,da žičare koja je 3.puta preplaćena.Ove 4.godine pod vlašču hdz-a RH je potonula kao nikad,,zasjeli smo na zadnje mijesto EU,,proglašeni najkorumpiranija država EU,i najkorumpiranije država bivše Yuge,ali evo hdz i Plenković ni tu nisu vidjeli problem,,te nas uvjeravali kako mi napredujemo,,razvijemo se,,a sve nam od poljoprivrede na dalje uništeno,ljudi bježe van iz države glavom bez obzira.A tek da se prisjetimo sudova koje je hdz stavio pod svoje okrilje da mogu bez odgovornosti krasti,muljati koliko žele.Ali sve me strah da narod kakav smo mi hrvati to ne vide,,i da će nam se još veće zlo dogoditi najesen,,jer ako ih opet na vlast dovedemo imam osječaj da će hdz i državu zajedno sa narodom prodati,,jer njihovom klepotmanstvu i neljudstvu nema kraja.

  • 18.05.2020.

    Što bi se netko spuštao na taj nivo. vili matula je bukvalno trčao za zastupnicima galameći i vrijeđajući,strašno. Tek kad je uzeo mikrofon,to je bio užitak. Rauborit čovjek nakon dvije riječi zna o čemu se radi ipak je matuls iz bivšeg komiteta kph. Matula to je prošlo vrijeme,neće sr nikad vratiti

  • mdcro24 18.05.2020.

    Ocekujem koliko toliko neovisno novinarstvo kad tamo ultralijevica od tomice

Komentiraj...
Vidi sve komentare