Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 18.05.2020. u 13:42
83 komentara

Dobra vijest: odlazi loš Sabor. Loša vijest: dolazi nam još gori

Andrej Plenković pobjegao je jutros od prosvjednika, njegova Vlada od zakona o obnovi Zagreba, a njegova koalicijska većina od najgoreg saziva Hrvatskog sabora u povijesti. Nažalost, možemo očekivati još gori.

Zagreb: Aktualno prijepodne u Saboru
83 komentara

"Zašto bježite?", vikali su jutros na Markovu trgu za Andrejom Plenkovićem.

Nije samo premijer bježao od prosvjednika, već je njegova Vlada bježala od obnove Zagreba, a saborska većina od dovršetka svog, vjerojatno najgoreg mandata.

Bio je to simboličan kraj Plenkovićeve vlasti: odlazi nedovršena posla, ostavlja razrušeni glavni grad, potpisuje prve četiri godine prožete aferama, skandalima, promašajima i bahatim licemjerjem.

Ali bio je to i paradoks: prosvjednici organizirani iz redova zagrebačke oporbe usprotivili su se raspuštanju vjerojatno najgoreg saziva Hrvatskog sabora, iako je riječ o sazivu koji debelo kasni sa svojim raspuštanjem.

Međutim, njegovim raspuštanjem prolongira se donošenje zakona o obnovi Zagreba. 

Nadmeno i bahato

Prije točno godinu dana Plenković je nadmeno koračao Markovim trgom u pratnji Manfreda Webera pripremajući se za europske izbore, računajući da će ti izbori, uz predsjedanje EU, biti dovoljna priprema za pobjedu na parlamentarnim izborima.

A jutros je Plenković prvo ušao na stražnji ulaz zgrade Sabora, a zatim pobjegao od prosvjednika koje je bahato, ali ne baš uvjerljivo proglasio "političkim aktivistima".

Kao da je to nešto pogrešno.

Ili je možda politički aktivizam dozvoljen samo šatorašima, stožerašima i obiteljašima koji rade za HDZ? Ili Katoličkoj crkvi.

Bježi od kataklizme 

Plenković bježi od prosvjednika, od obnove Zagreba, od dovršetka mandata, od očekivane jesenske ekonomske kataklizme, od žetončića i preletača. Da bi se ponovno vratio na "mjesto zločina".

U svemu tome dobra je vijest da u povijest odlazi najgori Hrvatski sabor. Onaj koji je prevario birače, izigrao biračku volju, podržavao sramotne odluke, gazio demokraciju, blamirao državu.

Loša vijest je da sada odlazi nedovršena posla, iako je u ove četiri godine dovršio mnoge prljave poslove. 

I nažalost, nakon izbora na Markov trg mogao bi se vratiti još gori saziv Sabora. Ako je to uopće moguće.

Ipak kad je Plenković u pitanju, sve je moguće. Obično ono najgore.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message