Jučer sam igrom slučaja (čitaj radi vlastite nepažnje i zujanja) završila s pola kile sirovog tijesta...
Vidi originalni članak
S njim, naravno, nisam znala što ću, pa mi je u zadnji čas palo na pamet da od onoga što su trebale biti čvarkuše napravim sinemonse tzv. cinnamon rollse i ispali su super. Vele da bog voli pijance i budale, pa eto.
Sastojci:
- pola kilograma glatkog brašna
- jedno jaje
- 1,5 paketić suhog kvasca
- 1 šalica toplog mlijeka
- žličica soli
- 100 g maslaca
- 75 g smeđeg šećera
- 1 vanila šećer
- 2 žlice cimeta u prahu
- 1 žličica mljevenog zvjezdastog anisa u prahu
Priprema:
- Zagrijte šalicu mlijeka da bude mlako, dodajte unutra kvasac i žlicu šećera te pustite da se diže. Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte smjesu s kvascem, 1 jaje i 30 g otopljenog maslaca pa umijesite mekano, lagano tijesto (po potrebi dodajte mlake vode). Pustite da stoji na toplom sat i pol.
- Nakon sat i pol, dobro izudarajte tijesto da se ispuhne zrak i izrolajte tijesto na pola prsta debljine.
- Premažite cijelo tijesto ostatkom maslaca (neka bude dobar sloj), i pospite šećerom pomiješanim s cimetom, vanila šećerom i zvjezdastim anisom. Zarolajte u veliku cigaru i isijecite na komade.
- Komade stavite na nauljeni protvan, pokrijte krpom i pustite još 45 minuta. Prije pečenja na svakog stavite komadić maslaca.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva na 30 minuta. Mene podsjećaju na pužiće/ružice iz pekare.
- Pričekajte da postanu mlaki i servirajte s glazurom, ili još bolje, sladoledom.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.