To je to što me zanima!

Kad ti u goste dođe sociolog: Šimleša, ja i fini teriyaki losos

U petoj epizodi Zalogaja razgovora ugostila sam Brunu Šimlešu, sociologa, strastvenog putnika i jednog od najpoznatijih autora u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Što ste vi radili s 22 godine? Neću vam sad kvariti raspoloženje, ali Bruno je s 22 objavio svoju prvu knjigu. S 24 je dovršio i drugu i otad, zapravo, više nije stao. Kada mi je to rekao u neobaveznom ćaskanju na snimanju, baš mi je dalo materijala za razmišljanje. Prva knjiga s 22. Vau. 

Bruno je inače jako opušten tip vrlo smirene i pozitivne energije, a zajednički smo odlučili da ćemo pripremati teriyaki losos sa salatom od japanskih noodlesa... Evo kako je to izgledalo:


Teriyaki losos sa salatom od noodlesa

Namirnice:

  • 1 komad svježeg đumbira
  • 1 glavica češnjaka
  • 250 ml soja umaka
  • 100 ml javorov sirup
  • 100 ml rižin ocat
  • 100 ml sezamovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • 4x125 g file lososa svježeg
  • Morska sol
  • Crni papar u zrnu u mlincu
  • Glavica kelja
  • 200 g duguljastih zelenih mahuna svježih
  • 3 mrkve
  • Pušlek mladog luka
  • 2 limuna
  • 400 g japanskih rezanaca od heljde (soba noodles), ako nema onda kineski rezanci od jaja

Recept:

  1. Pomiješati 2 cm očišćenog naribanog đumbira i 2 češnja češnjaka sa 3 žlice umaka od soje, 2 žlice javorova sirupa, i jednom žlicom rižina octa. Dodati i malo maslinova ulja.
  2. Losose natrljati solju i paprom pa preliti ljepljivom marinadom i staviti u frižider na minimalno 20 minuta.
  3. Očistiti i natrgati 100 g kelja, oguliti 3 mrkve, očistiti 200 g mahuna.
  4. Skuhati noodlese prema uputama te zadnjih par minuta dodati sve povrće da se izblanšira.
  5. Potom procijediti i začiniti jednom žlicom sezamovog ulja, 2 žlice rižina octa, žlicom umaka od soje, komadićem od 3 cm očišćenog i sitno nasjeckanim komadom đumbira (3 cm), nasjeckanim mladim lukom (2 kom), sokom od pola limuna i prstohvatom soli i papra te dobro promiješati.
  6. Zagrijati malo ulja na neljepljivoj tavi i peći losos (strana s kožom prema dolje). Peći 3 minute te potom dodati ostatak marinade i peći još minutu. Okrenuti te peći 3-4 minute uz povremeno polijevanje umakom.
  7. Servirati uz salatu.
Zalogaj razgovora zabavni je kulinarski show, kako bi to rekla blogerica i kuharica Tea, o hrani i životu. Nakon 'probijanja' leda s Ribafishom, u narednim vas epizodama očekuje još pregršt zanimljivih gostiju i preukusne hrane.

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Idi na 24sata