U petoj epizodi Zalogaja razgovora ugostila sam Brunu Šimlešu, sociologa, strastvenog putnika i jednog od najpoznatijih autora u Hrvatskoj
Kad ti u goste dođe sociolog: Šimleša, ja i fini teriyaki losos
Što ste vi radili s 22 godine? Neću vam sad kvariti raspoloženje, ali Bruno je s 22 objavio svoju prvu knjigu. S 24 je dovršio i drugu i otad, zapravo, više nije stao. Kada mi je to rekao u neobaveznom ćaskanju na snimanju, baš mi je dalo materijala za razmišljanje. Prva knjiga s 22. Vau.
Bruno je inače jako opušten tip vrlo smirene i pozitivne energije, a zajednički smo odlučili da ćemo pripremati teriyaki losos sa salatom od japanskih noodlesa... Evo kako je to izgledalo:
Teriyaki losos sa salatom od noodlesa
Namirnice:
- 1 komad svježeg đumbira
- 1 glavica češnjaka
- 250 ml soja umaka
- 100 ml javorov sirup
- 100 ml rižin ocat
- 100 ml sezamovo ulje
- Maslinovo ulje
- 4x125 g file lososa svježeg
- Morska sol
- Crni papar u zrnu u mlincu
- Glavica kelja
- 200 g duguljastih zelenih mahuna svježih
- 3 mrkve
- Pušlek mladog luka
- 2 limuna
- 400 g japanskih rezanaca od heljde (soba noodles), ako nema onda kineski rezanci od jaja
Recept:
- Pomiješati 2 cm očišćenog naribanog đumbira i 2 češnja češnjaka sa 3 žlice umaka od soje, 2 žlice javorova sirupa, i jednom žlicom rižina octa. Dodati i malo maslinova ulja.
- Losose natrljati solju i paprom pa preliti ljepljivom marinadom i staviti u frižider na minimalno 20 minuta.
- Očistiti i natrgati 100 g kelja, oguliti 3 mrkve, očistiti 200 g mahuna.
- Skuhati noodlese prema uputama te zadnjih par minuta dodati sve povrće da se izblanšira.
- Potom procijediti i začiniti jednom žlicom sezamovog ulja, 2 žlice rižina octa, žlicom umaka od soje, komadićem od 3 cm očišćenog i sitno nasjeckanim komadom đumbira (3 cm), nasjeckanim mladim lukom (2 kom), sokom od pola limuna i prstohvatom soli i papra te dobro promiješati.
- Zagrijati malo ulja na neljepljivoj tavi i peći losos (strana s kožom prema dolje). Peći 3 minute te potom dodati ostatak marinade i peći još minutu. Okrenuti te peći 3-4 minute uz povremeno polijevanje umakom.
- Servirati uz salatu.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...
10 recepata s kiselim zeljem: Odlično ide s grahom i palentom