U petoj epizodi Zalogaja razgovora ugostila sam Brunu Šimlešu, sociologa, strastvenog putnika i jednog od najpoznatijih autora u Hrvatskoj
Kad ti u goste dođe sociolog: Šimleša, ja i fini teriyaki losos
Što ste vi radili s 22 godine? Neću vam sad kvariti raspoloženje, ali Bruno je s 22 objavio svoju prvu knjigu. S 24 je dovršio i drugu i otad, zapravo, više nije stao. Kada mi je to rekao u neobaveznom ćaskanju na snimanju, baš mi je dalo materijala za razmišljanje. Prva knjiga s 22. Vau.
Bruno je inače jako opušten tip vrlo smirene i pozitivne energije, a zajednički smo odlučili da ćemo pripremati teriyaki losos sa salatom od japanskih noodlesa... Evo kako je to izgledalo:
Teriyaki losos sa salatom od noodlesa
Namirnice:
- 1 komad svježeg đumbira
- 1 glavica češnjaka
- 250 ml soja umaka
- 100 ml javorov sirup
- 100 ml rižin ocat
- 100 ml sezamovo ulje
- Maslinovo ulje
- 4x125 g file lososa svježeg
- Morska sol
- Crni papar u zrnu u mlincu
- Glavica kelja
- 200 g duguljastih zelenih mahuna svježih
- 3 mrkve
- Pušlek mladog luka
- 2 limuna
- 400 g japanskih rezanaca od heljde (soba noodles), ako nema onda kineski rezanci od jaja
Recept:
- Pomiješati 2 cm očišćenog naribanog đumbira i 2 češnja češnjaka sa 3 žlice umaka od soje, 2 žlice javorova sirupa, i jednom žlicom rižina octa. Dodati i malo maslinova ulja.
- Losose natrljati solju i paprom pa preliti ljepljivom marinadom i staviti u frižider na minimalno 20 minuta.
- Očistiti i natrgati 100 g kelja, oguliti 3 mrkve, očistiti 200 g mahuna.
- Skuhati noodlese prema uputama te zadnjih par minuta dodati sve povrće da se izblanšira.
- Potom procijediti i začiniti jednom žlicom sezamovog ulja, 2 žlice rižina octa, žlicom umaka od soje, komadićem od 3 cm očišćenog i sitno nasjeckanim komadom đumbira (3 cm), nasjeckanim mladim lukom (2 kom), sokom od pola limuna i prstohvatom soli i papra te dobro promiješati.
- Zagrijati malo ulja na neljepljivoj tavi i peći losos (strana s kožom prema dolje). Peći 3 minute te potom dodati ostatak marinade i peći još minutu. Okrenuti te peći 3-4 minute uz povremeno polijevanje umakom.
- Servirati uz salatu.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan načinU Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebnoVozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode