To je to što me zanima!

Tuđmanova sljedbenica tiho se i bez najave ušuljala u Ahmiće

Mali je to korak bio za Hrvatsku, ali velik za Kolindu Grabar Kitarović. Koja je tijekom svog posjeta BiH pokazala da je spremna poduzeti sve kako bi "zakopala ratne sjekire" i smirila uzburkane strasti s BiH
Vidi originalni članak

Možda je došla dan kasnije i odlazi dan ranije, ali jasno je da je Kolinda Grabar Kitarović poduzela sve kako bi u BiH zakopala ratne sjekire.

Ispričala se za izjave koje su bile izvučene iz konteksta, zaklela se na podršku Bosni  Hercegovini, prihvatila čak i palu krunu Kraljice Balkana koje se nakon svađe s Majkama Srebrenice demonstrativno bila odrekla, a zatim napravila možda najvažniji potez u svom mandatu.

Nenajavljeno je i mimo protokola posjetila Ahmiće, mjesto na kojem su hrvatske snage u BiH počinile ratni zločin nad muslimanskim stanovništvom.

Zbog čega je taj posjet bio mimo službenog protokola, to je u ovom trenutku možda sporedno pitanje, ali ovaj potez ipak svjedoči da je hrvatska predsjednica bila spremna poduzeti sve da se pomiri s Bosnom i Hercegovinom.

Bilo je bitno isprati stigmu izjave o deset tisuća mudžahedina koji ugrožavaju Hrvatsku, zaboraviti kalkulacije o miješanju u unutarnje stvari BiH kroz kreiranje izbornog zakona, kao što je bilo bitno gurnuti u stranu njezine izjave o Slobodanu Praljku i haškim presudama BiH Hrvatima za ratne zločine u susjednoj državi.

Distancirala od Tuđmana

Ona koja se proglasila sljedbenicom Franje Tuđmana, neizravno osuđenog za vođenje udruženog zločinačkog pothvata, agresiju i podjelu Bosne i Hercegovine, sada je morala u BiH pokazati da je sposobna distancirati se od toga.

Odlazak u Ahmiće bio je simbolički korak u tom smjeru.

Proglašavanje žrtava Srebrenice žrtvama genocida jedna je stvar. Ahmići su bili stigma za Hrvate u BiH, kao i za samu Hrvatsku.

Ivo Josipović u Ahmićima se kao predsjednik države ispričao za hrvatske zločine, kao što je to u nekoliko navrata kroz izjave učinio i Stipe Mesić. Međutim, odlazak upravo Kolinde Grabar Kitarović, kao samoproglašene heroine hrvatske nacionalističke desnice i sljedbenice Franje Tuđmana, ima posebnu težinu, naročito u očima njezina biračkog tijela.

Strategija šutnje

Nedostajalo je, naravno, prigodna izjava i očitovanje na spomen području, Kolinda je odabrala jasenovačku strategiju šutnje na stratištima, a nedostajali su Ahmići službenom predsjedničnu protokolu. Geste su ipak bitne, predsjednica na spomen područje ipak nije trebala ići kao privatna osoba, već je morala poslati poruku s mjesta ratnog zločina.

No Kitarović je svejedno iznenadila, pa i razoružala mnoge tim posjetom.

Neki će reći da to nije dovoljno. Da jedan nenajavljeni posjet u tišini ne može ispraviti ostale poteze i izjave kojima su se zapravo uzburkale strasti.

Ali Kitarović je svejedno pokazala da je ovom prilikom doista bila spremna učiniti sve kako bi zakopala ratne sjekire s BiH, kako bi udovoljila svoje domaćinima i sanirala svu onu štetu koju je u svom mandatu počinila u odnosima s BiH.

Pitanje je hoće li nakon povratka u Zagreb pokušati balansirati taj posjet Ahmićima kako to obično nastoji učiniti, vodeći računa o svojim biračima. To će se tek vidjeti. 

Zasad, ostaje činjenica da je Kraljica hrvatske desnice posjetom BiH sačuvala krunu Kraljice Balkana, ali i da se uspjela nametnuti kao državnica, a ne oportunistička političarka.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • 1234567890 19.01.2018.

    Jednom sam samo izašao na izbore, ali da su sutra predsjednički opet bih izašao i dao glas Kolindi. Samo da vi imate povod za pljuvačinu, nepodnošljivost i vrijeđanje. Baš vi, veliki borci za ljudska prava i slobode, na čelu s komesarom Klauškim.

  • 18.01.2018.

    Nece ti to pomoci za glasove!

  • I.r.a. 18.01.2018.

    Mozda tebi smeta sta nije sa srbima.Nece vise Bosnjak na Hrvata ni Hrvat.na Bosnjaka.Udba nas je zavadila da bi medusobno ratovali kako bi cede zauzele sto vise BIH.E da je bio Blaz Kraljevic do kraja sve bi u BIH bilo drugacije skrojeno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare