Obavijesti

Kolumne

Komentari 59

Tuđmanova sljedbenica tiho se i bez najave ušuljala u Ahmiće

Tuđmanova sljedbenica tiho se i bez najave ušuljala u Ahmiće
1

Mali je to korak bio za Hrvatsku, ali velik za Kolindu Grabar Kitarović. Koja je tijekom svog posjeta BiH pokazala da je spremna poduzeti sve kako bi "zakopala ratne sjekire" i smirila uzburkane strasti s BiH

VIDEO

Možda je došla dan kasnije i odlazi dan ranije, ali jasno je da je Kolinda Grabar Kitarović poduzela sve kako bi u BiH zakopala ratne sjekire.

Ispričala se za izjave koje su bile izvučene iz konteksta, zaklela se na podršku Bosni  Hercegovini, prihvatila čak i palu krunu Kraljice Balkana koje se nakon svađe s Majkama Srebrenice demonstrativno bila odrekla, a zatim napravila možda najvažniji potez u svom mandatu.

Nenajavljeno je i mimo protokola posjetila Ahmiće, mjesto na kojem su hrvatske snage u BiH počinile ratni zločin nad muslimanskim stanovništvom.

Zbog čega je taj posjet bio mimo službenog protokola, to je u ovom trenutku možda sporedno pitanje, ali ovaj potez ipak svjedoči da je hrvatska predsjednica bila spremna poduzeti sve da se pomiri s Bosnom i Hercegovinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bilo je bitno isprati stigmu izjave o deset tisuća mudžahedina koji ugrožavaju Hrvatsku, zaboraviti kalkulacije o miješanju u unutarnje stvari BiH kroz kreiranje izbornog zakona, kao što je bilo bitno gurnuti u stranu njezine izjave o Slobodanu Praljku i haškim presudama BiH Hrvatima za ratne zločine u susjednoj državi.

Distancirala od Tuđmana

Ona koja se proglasila sljedbenicom Franje Tuđmana, neizravno osuđenog za vođenje udruženog zločinačkog pothvata, agresiju i podjelu Bosne i Hercegovine, sada je morala u BiH pokazati da je sposobna distancirati se od toga.

Odlazak u Ahmiće bio je simbolički korak u tom smjeru.

Proglašavanje žrtava Srebrenice žrtvama genocida jedna je stvar. Ahmići su bili stigma za Hrvate u BiH, kao i za samu Hrvatsku.

Ivo Josipović u Ahmićima se kao predsjednik države ispričao za hrvatske zločine, kao što je to u nekoliko navrata kroz izjave učinio i Stipe Mesić. Međutim, odlazak upravo Kolinde Grabar Kitarović, kao samoproglašene heroine hrvatske nacionalističke desnice i sljedbenice Franje Tuđmana, ima posebnu težinu, naročito u očima njezina biračkog tijela.

Strategija šutnje

Nedostajalo je, naravno, prigodna izjava i očitovanje na spomen području, Kolinda je odabrala jasenovačku strategiju šutnje na stratištima, a nedostajali su Ahmići službenom predsjedničnu protokolu. Geste su ipak bitne, predsjednica na spomen područje ipak nije trebala ići kao privatna osoba, već je morala poslati poruku s mjesta ratnog zločina.

No Kitarović je svejedno iznenadila, pa i razoružala mnoge tim posjetom.

Neki će reći da to nije dovoljno. Da jedan nenajavljeni posjet u tišini ne može ispraviti ostale poteze i izjave kojima su se zapravo uzburkale strasti.

Ali Kitarović je svejedno pokazala da je ovom prilikom doista bila spremna učiniti sve kako bi zakopala ratne sjekire s BiH, kako bi udovoljila svoje domaćinima i sanirala svu onu štetu koju je u svom mandatu počinila u odnosima s BiH.

Pitanje je hoće li nakon povratka u Zagreb pokušati balansirati taj posjet Ahmićima kako to obično nastoji učiniti, vodeći računa o svojim biračima. To će se tek vidjeti. 

Zasad, ostaje činjenica da je Kraljica hrvatske desnice posjetom BiH sačuvala krunu Kraljice Balkana, ali i da se uspjela nametnuti kao državnica, a ne oportunistička političarka.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang