To je to što me zanima!

Kolinda uz Tuđmana govori o zajedništvu, a želi poslušnost

Kao što se Tuđmanova politika pomirbe svela na rušenje partizanskih spomenika i obračun s neprijateljima režima, tako danas Kolindini pozivi na zajedništvo sve jasnije asociraju na pozive na podložnost i pokornost.
Vidi originalni članak

Bila je to prava raspsodija u plavom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala se na Tuđmanovu politiku pomirbe dok je ove subote svečano otvarala bistu prvog hrvatskog predsjednika u Titovoj vili na Pantovčaku, uz bok bisti biskupa Strossmayera kao začetnika ideje jugoslavenstva, ali bez Titove biste koju je prije godinu dana deložirala u Kumrovec.

"Politika zajedništva, koja se nastavlja na politiku pomirbe, o kojoj govorim neprestance tijekom ovih godinu dana, iznimno je bitna", poručila je predsjednica, pozirajući tom svečanom prigodom u plavoj haljini (bez lente!) koja je podsjetila na ikonografiju svečane inauguracije prije točno godinu dana.

Tako je izgledalo Kolindino zajedništvo: jednako šuplje i licemjerno kao i famozna ideja Tuđmanove pomirbe.

Nema mjesta za one druge

Kao što u famoznoj politici zajedništva danas u Uredu predsjednika nema mjesta i za Tita i za Tuđmana, tako je u toj slavnoj politici pomirbe bilo sve manje mjesta za antifašiste i partizane.

Bilo je, naravno, mjesta za sto tisuća komunista koji su kadrovski upotpunili HDZ, zajedno s filoustašama i NDH nostalgičarima. Bilo je mjesta za udbaše i policajce koji su najprije činili temelj opstanka mlade hrvatske države, a potom temelj opstanka Tuđmanova režima. 

Ali nije bilo mjesta za deset tisuća partizanskih spomenika koji su mahom rušeni i satirani.

Nije bilo mjesta za partizanske ulice u Zagrebu. Gdje se ipak našlo mjesto za Domobransku ulicu.

Baš kao što se u Splitu našlo mjesta za spomenik bojni HOS-a nazvanoj po Rafaelu Bobanu, ali ne i za ulicu partizanskog odreda, naročito ako se ona križala s ulicom poginulog hrvatskog branitelja.

I kao što sada u toj Kolindinoj ideji zajedništva temeljenoj na Tuđmanovoj ideji pomirbe, na Pantovčaku nema mjesta za Tita i Tuđmana.

Zajedno u lustraciju 

Što je još bizarnije, ta ponovljena poruka zajedništva koja nas je ove subote zapljusnula s Pantovčaka poklapa se sa sve glasnijim zahtjevima za lustracijom, sa sve glasnijim negiranjem Jasenovca, sa sve glasnijim relativiziranjem ustaškog režima komunističkim zločinima, s nadirućim povijesnim revizionizmom i kulturnom revolucijom. 

A nadovezuje se i na nedavno predsjedničino pismo uredništvu tjednika Novosti, gdje je u maniri svog spomeničkog idola Franje Tuđmana javno opomenula manjine da ne smiju ni pod koju cijenu - a najmanje pod cijenu slobode izražavanja i mišljenja - provocirati većinu i vrijeđati njezine osjećaje.

Jer inače, kako je izričito naglasila pozivajući se na slučaj karikatura proroka Muhameda u nekim europskim novinama, ne bi bilo nimalo čudno da se netko od te povrijeđene većine nađe pozvanim osobno se obračunati s urednicima novina.  

To je granica na kojoj Kolindino zajedništvo balansira prema totalitarizmu.

Sloboda u četiri zida

U onaj isti totalitarizam koji se očituje i u Karamarkovim prijetnjama hrvatskim građanima da o Tuđmanu "smiju slobodno govoriti samo u svoja četiri zida", u njegovim porukama medijima da "neće s opozicijom smjenjivati ministre", u pritisku na nevladine udruge, kazalištarce, satiričare, kritičare. 

I koji se naslanja na njegovu izjavu od prije dvije godine kako je "sada definitivno jasno da Tuđmanova pomirba nije uspjela".

"Kako ćemo se pomiriti i nalaziti kompromise s onima koji hrvatsku državu nikada nisu htjeli, niti voljeli, niti željeli", pitao se Karamarko, ponavljajući doslovno riječi pokojnog predsjednika koji se javno obračunavao s "onima koji se nikada nisu pomirili s Hrvatskom" dok su njegove tajne službe punile obavještajne dosjee tih "neprijatelja".

Njegovu je bistu, eto, predsjednica ove subote otkrila u znak pomirbe i zajedništva.

Većina od jedan posto

Zajedništva koji se svodi na poruku "Tko nije s nama, taj je protiv nas". Tko se ne miri s većinom, naći će se na udaru te većine. Tko provocira većinu, od nje će stradati. Tko ne misli kao većina, neka misli zatvoren u svoja četiri zida.

Pa makar se ta većina koju Kolinda i Karamarko tako vehementno zastupaju izbornom matematikom svodila na manjinu. Ili u predsjedničinu slučaju, na većinu od jedan posto.

Stoga, što se predsjednica više poziva na zajedništvo, to njezine poruke više asociraju na podložnost, poslušnost, pa i pokoravanje.

Nema sumnje da bi Franjo Tuđman bio ponosan.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 331

  • MikeLowrey 22.02.2016.

    Bravo, sve si dobro rekao! Nisam neki ljubitelj Tita, puno je lošeg napravio ali je povijesna činjenica da je zaustavio Ruse da nas ne pregaze, bili bi kao istočna Njemačka.. I netko je u komentarima gore naveo da je vratio otoke i obalu koju su izdajica poglavnik i njegova stoka predali Talijanima. Tako da Vi svi koji veličate poglavnika ste isto tako izdajice, zato počnite malo razmišljati svojom glavom a ne tuđom..

  • vito vrlina 22.02.2016.

    sponzoruša o hrvatskoj povijesti i zaslugama

  • vito vrlina 22.02.2016.

    A da je Titek bio veliki državnik, svjetskih razmjera, i dio naše povijesti, ne možemo poreći, nit bi ga se trebali odricati nit sramiti. Čak štoviše, trebali smo od njega stvoriti brand za turizam.No svakome pravo na slobodu mišljenja i izražavanja! No kažem svakome pravo na mišljenje i izražavanje, a ne samo nekima!No razmislite o brandu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare