Obavijesti

Kolumne

Komentari 331

Kolinda uz Tuđmana govori o zajedništvu, a želi poslušnost

Kolinda uz Tuđmana govori o zajedništvu, a želi poslušnost
1

Kao što se Tuđmanova politika pomirbe svela na rušenje partizanskih spomenika i obračun s neprijateljima režima, tako danas Kolindini pozivi na zajedništvo sve jasnije asociraju na pozive na podložnost i pokornost.

VIDEO

Bila je to prava raspsodija u plavom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala se na Tuđmanovu politiku pomirbe dok je ove subote svečano otvarala bistu prvog hrvatskog predsjednika u Titovoj vili na Pantovčaku, uz bok bisti biskupa Strossmayera kao začetnika ideje jugoslavenstva, ali bez Titove biste koju je prije godinu dana deložirala u Kumrovec.

"Politika zajedništva, koja se nastavlja na politiku pomirbe, o kojoj govorim neprestance tijekom ovih godinu dana, iznimno je bitna", poručila je predsjednica, pozirajući tom svečanom prigodom u plavoj haljini (bez lente!) koja je podsjetila na ikonografiju svečane inauguracije prije točno godinu dana.

Tako je izgledalo Kolindino zajedništvo: jednako šuplje i licemjerno kao i famozna ideja Tuđmanove pomirbe.

Nema mjesta za one druge

Kao što u famoznoj politici zajedništva danas u Uredu predsjednika nema mjesta i za Tita i za Tuđmana, tako je u toj slavnoj politici pomirbe bilo sve manje mjesta za antifašiste i partizane.

Bilo je, naravno, mjesta za sto tisuća komunista koji su kadrovski upotpunili HDZ, zajedno s filoustašama i NDH nostalgičarima. Bilo je mjesta za udbaše i policajce koji su najprije činili temelj opstanka mlade hrvatske države, a potom temelj opstanka Tuđmanova režima. 

Ali nije bilo mjesta za deset tisuća partizanskih spomenika koji su mahom rušeni i satirani.

Nije bilo mjesta za partizanske ulice u Zagrebu. Gdje se ipak našlo mjesto za Domobransku ulicu.

Baš kao što se u Splitu našlo mjesta za spomenik bojni HOS-a nazvanoj po Rafaelu Bobanu, ali ne i za ulicu partizanskog odreda, naročito ako se ona križala s ulicom poginulog hrvatskog branitelja.

I kao što sada u toj Kolindinoj ideji zajedništva temeljenoj na Tuđmanovoj ideji pomirbe, na Pantovčaku nema mjesta za Tita i Tuđmana.

Zajedno u lustraciju 

Što je još bizarnije, ta ponovljena poruka zajedništva koja nas je ove subote zapljusnula s Pantovčaka poklapa se sa sve glasnijim zahtjevima za lustracijom, sa sve glasnijim negiranjem Jasenovca, sa sve glasnijim relativiziranjem ustaškog režima komunističkim zločinima, s nadirućim povijesnim revizionizmom i kulturnom revolucijom. 

A nadovezuje se i na nedavno predsjedničino pismo uredništvu tjednika Novosti, gdje je u maniri svog spomeničkog idola Franje Tuđmana javno opomenula manjine da ne smiju ni pod koju cijenu - a najmanje pod cijenu slobode izražavanja i mišljenja - provocirati većinu i vrijeđati njezine osjećaje.

Jer inače, kako je izričito naglasila pozivajući se na slučaj karikatura proroka Muhameda u nekim europskim novinama, ne bi bilo nimalo čudno da se netko od te povrijeđene većine nađe pozvanim osobno se obračunati s urednicima novina.  

To je granica na kojoj Kolindino zajedništvo balansira prema totalitarizmu.

Sloboda u četiri zida

U onaj isti totalitarizam koji se očituje i u Karamarkovim prijetnjama hrvatskim građanima da o Tuđmanu "smiju slobodno govoriti samo u svoja četiri zida", u njegovim porukama medijima da "neće s opozicijom smjenjivati ministre", u pritisku na nevladine udruge, kazalištarce, satiričare, kritičare. 

I koji se naslanja na njegovu izjavu od prije dvije godine kako je "sada definitivno jasno da Tuđmanova pomirba nije uspjela".

"Kako ćemo se pomiriti i nalaziti kompromise s onima koji hrvatsku državu nikada nisu htjeli, niti voljeli, niti željeli", pitao se Karamarko, ponavljajući doslovno riječi pokojnog predsjednika koji se javno obračunavao s "onima koji se nikada nisu pomirili s Hrvatskom" dok su njegove tajne službe punile obavještajne dosjee tih "neprijatelja".

Njegovu je bistu, eto, predsjednica ove subote otkrila u znak pomirbe i zajedništva.

Većina od jedan posto

Zajedništva koji se svodi na poruku "Tko nije s nama, taj je protiv nas". Tko se ne miri s većinom, naći će se na udaru te većine. Tko provocira većinu, od nje će stradati. Tko ne misli kao većina, neka misli zatvoren u svoja četiri zida.

Pa makar se ta većina koju Kolinda i Karamarko tako vehementno zastupaju izbornom matematikom svodila na manjinu. Ili u predsjedničinu slučaju, na većinu od jedan posto.

Stoga, što se predsjednica više poziva na zajedništvo, to njezine poruke više asociraju na podložnost, poslušnost, pa i pokoravanje.

Nema sumnje da bi Franjo Tuđman bio ponosan.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 331
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode