To je to što me zanima!

Krampusi su došli na svoje. Isporučuju račun za humanost

Za prošli blagdan svetog Nikole predsjednica se djeci ispričavala što im je dijelila srpske čokoladice. Ove godine ministrica Murganić dijelila je krive darove. A Nikola Grmoja i Krešo Beljak bi ispostavili račun izbjeglicama.
Vidi originalni članak

Prije točno godinu dana, na blagdan svetog Nikole, a povodom Dana dubrovačkih branitelja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dijelila je djeci dubrovačkih branitelja poklon pakete u kojima su se, pored njezine fotografije, nalazile i srpske čokoladice.

Nakon burne reakcije nekih roditelja, predsjednica se ispričala, izjavila da je bila "neugodno iznenađena" kad je saznala da u paketu ima srpskih čokoladica, obećala da se to više neće ponoviti i najavila da će djeci poslati nove, ovoga puta one prave, hrvatske čokoladice.

Prije dva dnaa, povodom blagdana svetog Nikole ministrica obitelji Nada Murganić posjetila je privatni katolički vrtić u Zagrebu gdje je djeci dijelila promotivne darovne pakete na kojima su stajali natpisi "Za potrebite". 

Ogorčenje u javnosti

To medijsko otkriće izazvalo je ogorčenje u javnosti i totalnu pomutnju u ministarstvu, nakon čega je ministrica objasnila da je riječ o promotivnoj akciji i privatni vrtić stavila u istu kategoriju s domom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj gdje su se također dijelili paketi.

A zatim, umjesto Krampusove šibe, dobila izraz povjerenja premijera Andreja Plenkovića.

I kao da to nije bilo dovoljno, jučer je baš na blagdan svetog Nikole, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja lansirao skandaloznu i dosad nečuvenu izjavu o izbjeglicama iz BiH.

Trošak za ljudskost

Komentirajući najave da bi srpski i bošnjački logoraši iz BiH mogli tužiti Republiku Hrvatsku nakon haške presude za udruženi zločinački pothvat, Grmoja je ispalio: "Onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve te izbjeglice koje smo mi primili i svu tu pomoć koju smo činili".

Kao da se pomaganje izbjeglicama, ženama i djeci, može usporediti sa zatvaranjem ljudi u hrvatske logore u Herceg-Bosni. Kao da su izbjeglice krive što su morale pobjeći od rata, pa i od herceg-bosanskih logora. 

Drugim riječima, Hrvatska je pomagala izbjeglicama i time se godinama ponosila, ali je spremna ispostaviti račun ako se oni koje je hrvatska politika u sklopu udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Franjom Tuđmanom trpala u logore usude tražiti odštetu.

Tako izgleda humanizam Nikole Grmoje.

Iskoristiti pomoć "potrebitima" kao argument u zaštiti hrvatskih državnih interesa. 

Račun za zločine

Od njegove "skandalozne izjave" na Facebooku se ogradio čak i mostovac Vlaho Orepić, ali je zato Grmoju podržao HSS-ovac Krešo Beljak. 

"Pravo Republike Hrvatske je da naplati trošak smještaja svih izbjeglica iz BiH u hrvatskim hotelima, transportne troškove svih konvoja koji su išli prema BiH pa eto… Sve se može staviti na papir i ja sam prvi za čiste račune”, kazao je jučer.

Osim što je dužnost susjedne države da pruža humanitarnu pomoć izbjeglicama i brine o svima koji su prograni ili su pobjegli od rata, Hrvatska je taj argument često vadila kao izgovor pred optužbama da je bila agresor u BiH. Međutim, sad kad je Haag presudio da je hrvatski državni vrh sudjelovao u agresiji i okupaciji i zločinima, od kojih su mnogi i bježali iz BiH, Grmoja i Beljak odlučili su da bi najbolje bilo naplatiti tu humanitarnu pomoć.

Pomoć ugroženima

Darovi koji su bili "za potrebite" završili su u privatnom katoličkom vrtiću, a pomoć koja je bila za ugrožene ratnim stradanjima naplatit će se od onih koje je hrvatska politika zatvarala, ubijala i komadala.

Tako izgleda blagdan svetog Nikole u Hrvatskoj.

Predsjednica se lani ispričavala djeci što moraju jesti srpske, a ne hrvatske čokoladice (iako ne i što im je u pakete uvalila svoju sliku), učeći najmlađe da ono što je srpsko nije ni fino ni politički prihvatljivo.

Tako izgleda milosrđe

Ove godine ministrica je promociju darova za potrebite održavala u privatnom vrtiću, i to još katoličkom, kao da bi on mogao biti simbol pomoći onima kojjima takva pomoć doista treba, a potom tu ustanovu stavila u istu ravan s ustanovama i krajevima (poput Kistanja...) kojima je takva vrsta pomoći uistinu bila namijenjena.

A Grmoja i Beljak prijete susjednoj državi koju je Tuđmanov udruženi zločinački pothvat cijepao i u njoj osnivao konc-logore da će im pored svega toga još naplatiti spašavanje njihovih žena i djece u Hrvatskoj.

Tako izgleda kršćansko milosrđe kojim se mnogi vole pompozno razbacivati. Tako izgledaju solidarnost i socijalna osjetljivost, 
Dijele darove onima kojima oni nisu najpotrebniji, ispričavaju se zbog "nepoćudnih" darova ili prelamaju političke sporove preko leđa najugroženijih u ratnim stradanjima.

Ništa neobično u državi koja, paralelno s promocijom darova za potrebite, bez ikakvog srama kupuje blindirane limuzine i ratne zrakoplove.

Krampusi su došli na svoje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Milas_1 11.12.2017.

    Klauški, Klauški, Klauški daj malo pročitaj nešto, nauči nešto. Hrvatima u BiH je trebalo pomoći i zaštiti ih a ti bi ih izgleda ostavio na milost i nemilost muđahedinima. Imali smo udruženi pothvat spasiti ih najbolje što možemo. U odnosu na gen. Praljka ti si prašina s njegovim čizama.

  • Storm95 10.12.2017.

    Klauški, ti si otrov za naše društvo ... crveni otrov , tko tebe plača ???

  • Mmmmmuuuuuuuu 10.12.2017.

    Klauški, moj glas kao i uvek imaš ....... Mmmmmmmmmuuuuuhhhhh

Komentiraj...
Vidi sve komentare