Obavijesti

Kolumne

Komentari 74

Krampusi su došli na svoje. Isporučuju račun za humanost

Krampusi su došli na svoje. Isporučuju račun za humanost
1

Za prošli blagdan svetog Nikole predsjednica se djeci ispričavala što im je dijelila srpske čokoladice. Ove godine ministrica Murganić dijelila je krive darove. A Nikola Grmoja i Krešo Beljak bi ispostavili račun izbjeglicama.

VIDEO

Prije točno godinu dana, na blagdan svetog Nikole, a povodom Dana dubrovačkih branitelja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dijelila je djeci dubrovačkih branitelja poklon pakete u kojima su se, pored njezine fotografije, nalazile i srpske čokoladice.

Nakon burne reakcije nekih roditelja, predsjednica se ispričala, izjavila da je bila "neugodno iznenađena" kad je saznala da u paketu ima srpskih čokoladica, obećala da se to više neće ponoviti i najavila da će djeci poslati nove, ovoga puta one prave, hrvatske čokoladice.

Prije dva dnaa, povodom blagdana svetog Nikole ministrica obitelji Nada Murganić posjetila je privatni katolički vrtić u Zagrebu gdje je djeci dijelila promotivne darovne pakete na kojima su stajali natpisi "Za potrebite". 

Ogorčenje u javnosti

To medijsko otkriće izazvalo je ogorčenje u javnosti i totalnu pomutnju u ministarstvu, nakon čega je ministrica objasnila da je riječ o promotivnoj akciji i privatni vrtić stavila u istu kategoriju s domom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj gdje su se također dijelili paketi.

A zatim, umjesto Krampusove šibe, dobila izraz povjerenja premijera Andreja Plenkovića.

I kao da to nije bilo dovoljno, jučer je baš na blagdan svetog Nikole, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja lansirao skandaloznu i dosad nečuvenu izjavu o izbjeglicama iz BiH.

Trošak za ljudskost

Komentirajući najave da bi srpski i bošnjački logoraši iz BiH mogli tužiti Republiku Hrvatsku nakon haške presude za udruženi zločinački pothvat, Grmoja je ispalio: "Onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve te izbjeglice koje smo mi primili i svu tu pomoć koju smo činili".

Kao da se pomaganje izbjeglicama, ženama i djeci, može usporediti sa zatvaranjem ljudi u hrvatske logore u Herceg-Bosni. Kao da su izbjeglice krive što su morale pobjeći od rata, pa i od herceg-bosanskih logora. 

Drugim riječima, Hrvatska je pomagala izbjeglicama i time se godinama ponosila, ali je spremna ispostaviti račun ako se oni koje je hrvatska politika u sklopu udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Franjom Tuđmanom trpala u logore usude tražiti odštetu.

Tako izgleda humanizam Nikole Grmoje.

Iskoristiti pomoć "potrebitima" kao argument u zaštiti hrvatskih državnih interesa. 

Račun za zločine

Od njegove "skandalozne izjave" na Facebooku se ogradio čak i mostovac Vlaho Orepić, ali je zato Grmoju podržao HSS-ovac Krešo Beljak. 

"Pravo Republike Hrvatske je da naplati trošak smještaja svih izbjeglica iz BiH u hrvatskim hotelima, transportne troškove svih konvoja koji su išli prema BiH pa eto… Sve se može staviti na papir i ja sam prvi za čiste račune”, kazao je jučer.

Osim što je dužnost susjedne države da pruža humanitarnu pomoć izbjeglicama i brine o svima koji su prograni ili su pobjegli od rata, Hrvatska je taj argument često vadila kao izgovor pred optužbama da je bila agresor u BiH. Međutim, sad kad je Haag presudio da je hrvatski državni vrh sudjelovao u agresiji i okupaciji i zločinima, od kojih su mnogi i bježali iz BiH, Grmoja i Beljak odlučili su da bi najbolje bilo naplatiti tu humanitarnu pomoć.

Pomoć ugroženima

Darovi koji su bili "za potrebite" završili su u privatnom katoličkom vrtiću, a pomoć koja je bila za ugrožene ratnim stradanjima naplatit će se od onih koje je hrvatska politika zatvarala, ubijala i komadala.

Tako izgleda blagdan svetog Nikole u Hrvatskoj.

Predsjednica se lani ispričavala djeci što moraju jesti srpske, a ne hrvatske čokoladice (iako ne i što im je u pakete uvalila svoju sliku), učeći najmlađe da ono što je srpsko nije ni fino ni politički prihvatljivo.

Tako izgleda milosrđe

Ove godine ministrica je promociju darova za potrebite održavala u privatnom vrtiću, i to još katoličkom, kao da bi on mogao biti simbol pomoći onima kojjima takva pomoć doista treba, a potom tu ustanovu stavila u istu ravan s ustanovama i krajevima (poput Kistanja...) kojima je takva vrsta pomoći uistinu bila namijenjena.

A Grmoja i Beljak prijete susjednoj državi koju je Tuđmanov udruženi zločinački pothvat cijepao i u njoj osnivao konc-logore da će im pored svega toga još naplatiti spašavanje njihovih žena i djece u Hrvatskoj.

Tako izgleda kršćansko milosrđe kojim se mnogi vole pompozno razbacivati. Tako izgledaju solidarnost i socijalna osjetljivost, 
Dijele darove onima kojima oni nisu najpotrebniji, ispričavaju se zbog "nepoćudnih" darova ili prelamaju političke sporove preko leđa najugroženijih u ratnim stradanjima.

Ništa neobično u državi koja, paralelno s promocijom darova za potrebite, bez ikakvog srama kupuje blindirane limuzine i ratne zrakoplove.

Krampusi su došli na svoje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić