To je to što me zanima!

Lov na lažne diplome je poruka kako želite riješiti korupciju

Za javnost je najprepoznatljivija kampanja lova na lažne diplome, koja daje zastrašujuće rezultate. Dosad je već otkriveno 19 krivotvorenih isprava uz pomoć kojih su neki desetljećima radili u školama
Vidi originalni članak

Podaci nedvojbeno pokazuju kako mladi, osim potrebe za boljim životnim standardom, iz Hrvatske masovno odlaze zbog nesređenosti države i - korupcije. Kako su istaknuli članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije na jučerašnjoj sjednici na sveučilištu u Rijeci, mladi doista ne smatraju kako se radom i zalaganjem u Hrvatskoj mogu postići značajniji rezultati. Iako to znamo i otprije, svaki put ovakve riječi zvuče poražavajuće.

Mladi, istaknuto je u Rijeci, tu sigurnost od korupcije više ne vide čak ni u akademskoj zajednici, koja bi prva u društvu morala njegovati siguran i transparentan sustav u kojem su jasno postavljena pravila znanstvenog napredovanja, nagrađivanja boljih i nagrađivanja rada.

No i to je postalo vrlo problematično. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u mandatu Blaženke Divjak kao da pokušava pomaknuti stvari s mrtve točke. Izmijenjen je tako Zakon o znanosti, postavljeni su viši etički standardi u napredovanju i radu.

No za javnost je najprepoznatljivija kampanja lova na lažne diplome, koja daje zastrašujuće rezultate. Dosad je već otkriveno 19 krivotvorenih isprava uz pomoć kojih su neki desetljećima radili u školama te odgajali i poučavali generacije djece.

Ministrica Divjak inzistira da se poštuju sve pravne procedure te da svaka otkrivena lažna diploma dođe pod istragu, pa i kazneni progon. No, nažalost, ta pohvalna kampanja kao da ne probija staklene zidove u ovom društvu. Jer unatoč opetovanim pozivima ministrice Divjak svojim kolegama da u provjeru puste sve diplome u državnim i javnim institucijama, osim Ministarstva uprave nitko dosad nije ni trepnuo, a kamoli ušao u takvu kampanju.

I onda se moramo vratiti na poruke koje je i jučer poslalo antikorupcijsko vijeće iz Rijeke: Mladi iz zemlje odlaze zbog - korupcije! Zbog svijesti da će izgubiti izvrsne životne i poslovne prilike zbog nekoga s - lažnom diplomom. Odnosno zbog stava društva da je lažna diploma prihvatljiva dok se ne otkrije. I zato je nužno da Vlada prihvati i poruke ministrice Divjak i službeni zahtjev antikorupcijskog vijeća te da što prije pokrene službenu provjeru svih diploma u državnim i javnim institucijama. Da ne govorimo o uspostavljanju elektroničkog sustava upisa svih diploma. Nimalo komplicirano. Komplicirano je promijeniti stanje svijesti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • svegadosta 31.05.2019.

    Diploma prava ili lažna ...manje važno.Treba uvesti revizije rada svakog profesora po završetku školske godine.Žalosno je da sve više djece za neku pristojnu ocijenu trebaju dodatne instrukcije van škole.

  • pijevac 22.05.2019.

    ovo je samo skretanje pažnje zbog nerada...mislim da je svugdje normalno i lakoprovjerljivo kod zapošljavanja da se provjeri dokument,a i ako stručna osoba vodi interview sa dotičnim,vrlo brzo dođe do informacije koliko je tko stručan...naravno, ako taj koji vodi razgovor jest stručan...

  • Zmar116 22.05.2019.

    Rastrubljeni i razvikani lov na lažne diplome je vremenom evoluirao u lov na prosvjetare i prosvjetu uopće..Na kraju će se steći dojam da su svi učitelji i profesori prevaranti i muljatori......

Komentiraj...
Vidi sve komentare