Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Lov na lažne diplome je poruka kako želite riješiti korupciju

Lov na lažne diplome je poruka kako  želite riješiti korupciju
1

Za javnost je najprepoznatljivija kampanja lova na lažne diplome, koja daje zastrašujuće rezultate. Dosad je već otkriveno 19 krivotvorenih isprava uz pomoć kojih su neki desetljećima radili u školama

VIDEO

Podaci nedvojbeno pokazuju kako mladi, osim potrebe za boljim životnim standardom, iz Hrvatske masovno odlaze zbog nesređenosti države i - korupcije. Kako su istaknuli članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije na jučerašnjoj sjednici na sveučilištu u Rijeci, mladi doista ne smatraju kako se radom i zalaganjem u Hrvatskoj mogu postići značajniji rezultati. Iako to znamo i otprije, svaki put ovakve riječi zvuče poražavajuće.

Mladi, istaknuto je u Rijeci, tu sigurnost od korupcije više ne vide čak ni u akademskoj zajednici, koja bi prva u društvu morala njegovati siguran i transparentan sustav u kojem su jasno postavljena pravila znanstvenog napredovanja, nagrađivanja boljih i nagrađivanja rada.

No i to je postalo vrlo problematično. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u mandatu Blaženke Divjak kao da pokušava pomaknuti stvari s mrtve točke. Izmijenjen je tako Zakon o znanosti, postavljeni su viši etički standardi u napredovanju i radu.

No za javnost je najprepoznatljivija kampanja lova na lažne diplome, koja daje zastrašujuće rezultate. Dosad je već otkriveno 19 krivotvorenih isprava uz pomoć kojih su neki desetljećima radili u školama te odgajali i poučavali generacije djece.

Ministrica Divjak inzistira da se poštuju sve pravne procedure te da svaka otkrivena lažna diploma dođe pod istragu, pa i kazneni progon. No, nažalost, ta pohvalna kampanja kao da ne probija staklene zidove u ovom društvu. Jer unatoč opetovanim pozivima ministrice Divjak svojim kolegama da u provjeru puste sve diplome u državnim i javnim institucijama, osim Ministarstva uprave nitko dosad nije ni trepnuo, a kamoli ušao u takvu kampanju.

I onda se moramo vratiti na poruke koje je i jučer poslalo antikorupcijsko vijeće iz Rijeke: Mladi iz zemlje odlaze zbog - korupcije! Zbog svijesti da će izgubiti izvrsne životne i poslovne prilike zbog nekoga s - lažnom diplomom. Odnosno zbog stava društva da je lažna diploma prihvatljiva dok se ne otkrije. I zato je nužno da Vlada prihvati i poruke ministrice Divjak i službeni zahtjev antikorupcijskog vijeća te da što prije pokrene službenu provjeru svih diploma u državnim i javnim institucijama. Da ne govorimo o uspostavljanju elektroničkog sustava upisa svih diploma. Nimalo komplicirano. Komplicirano je promijeniti stanje svijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode