To je to što me zanima!

Nema propusta, ima proboja. Tko je kriv? Sigurno ne HDZ...

Inspekcijski nalaz HDZ-ova Ministarstva obitelji utvrdio je da u Domu za starije u Spltu nije bilo propusta i da sve bilo u skladu s uputama. Dale, ni HDZ-ov ravnatelj Ivan Škaričić nije kriv što je koronavirus odnio 14 života.
Vidi originalni članak

Ovo je stvarno došlo  kao šok.

Inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio je da se u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj postupalo sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela te da nije bilo propusta.

U domu u kojem je korona odnijela 14 života. 

U domu u kojem do ulaska virusa nije bilo ni minimalne zaštitne opreme.

U domu čiji je ravnatelj HDZ-ovac.

HDZ-ovo ministarstvo, dakle, utvrdilo je da u domu koji vodi HDZ-ov ravnatelj nije bilo propusta. Osim što je bilo "proboja". 

Tko je kriv?

Postupalo se sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela, ali je svejedno umrlo 14 štićenika doma. Što bi tek bilo da se nije postupalo sukladno tim uputama? I nisu li upute smišljene tako da preveniraju i zaustave proboj virusa, otkriju ga na vrijeme, izoliraju i spase ljude i osoblje?

Na kraju nitko nije kriv. Kriv je, eto, virus.

Pa ako je tako, čemu onda sve ove upute, preporuke, zabrane, upozorenja, mjere, opomene, zastrašivanje i policijska represija za one koji krše upute? Kad je virus svejedno jači od njih...

Ili je to samo u domu koji vodi HDZ-ov Ivan Škaričić?

Amnestija ravnatelja

Ovaj nalaz nije, naravno, šokantan ako se uzme u obzir činjenica da je čitava politika, od premijera Andreja Plenkovića koji je zabranio da se ravnatelj povezuje s HDZ-om, preko Vilija Beroša i Davora Božinovića kao članova stožera do ministrice Vesne Bedeković, učinila sve da se amnestiraju odgovorni za zarazu u splitskom domu. Odnosno, Ivan Škaričić.

U medijima se opširno opisivalo kako je sustav u domu u Vukovarskoj ulici zakazao. Kako je medicinska sestra neuspješno tražila opremu od nadležnih službi. Kako se na vlastitu inicijativu dogovaralo s dobavljačima. Kako je osoblje samo sebi šivalo maske i zaštitna odijela, a prva odijela dobilo je kad je virus ušao u dom. I kako su štićenici 10 dana imali temperaturu, a ništa se nije učinilo.

Ali sustav je sebe obranio.

Viša sila

Kao što je sustav obranio i mnoge druge ravnatelje domova i ustanova u kojima su bili zabilježeni propusti, nemar i ignoracija, a rezultirali su požarima, nasiljem, smrtnim slučajevima.

Ako je itko u Splitu bio kriv, onda je to bio "virus", kako reče Vili Beroš.

Dakle, viša sila. Ili je to bila Božja volja?

Ravnatelj Ivan Škaričić naprasno je nestao s prve linije bojišnice, povukao se u medijsku političku izolaciju, kako bi se najzloglasniji slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zataškao i maknuo s naslovnica.

Jer, uskoro će izbori, a za tragediju u Splitu ne smije biti kriv onaj tko najviše računa na uspjeh u Dalmaciji . Zna se, HDZ.

Sustav je ostao ponosan na sebe. Ostao je ponosan na svoje mjere i procedure koje su bile nedovoljne ili zakašnjele, o čemu svjedoči 14 umrlih.  No sustav je zaštitio sebe, ako već nije zaštitio žrtve koronavirusa.

I naravno, HDZ je poduzeo sve da i on ne postane žrtvom koronavirusa. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • 08.05.2020.

    Ovo nije zemlja za starce. Ne znam tko će se dati više u dom. Osobito u onaj što ga Bandić gradi u Markuševcu.

  • MarijanGrdašić 01.05.2020.

    To je tako tko je član slobodno i u Crkvi prdne.

  • fijuman 30.04.2020.

    Nakon 14 smrtnih slučajeva nitko nije kriv. Moš mislit. Krivi su starci jer imaju puno godina i boleština. Sramotno,bešćutno i bez teksta. Ravnatelj je kriv jer prema novinarskim člancima nije na vrijeme dao zaštitnu opremu i dezinfekciju a i zataškavao je stanje. Niti jedna kazna nije dovoljna za ovakvu aljkavost i nebrigu za štićenike doma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare