Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 30.04.2020. u 12:11
66 komentara

Nema propusta, ima proboja. Tko je kriv? Sigurno ne HDZ...

Inspekcijski nalaz HDZ-ova Ministarstva obitelji utvrdio je da u Domu za starije u Spltu nije bilo propusta i da sve bilo u skladu s uputama. Dale, ni HDZ-ov ravnatelj Ivan Škaričić nije kriv što je koronavirus odnio 14 života.

Ivana Ivanović/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
66 komentara

Ovo je stvarno došlo  kao šok.

Inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio je da se u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj postupalo sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela te da nije bilo propusta.

U domu u kojem je korona odnijela 14 života. 

U domu u kojem do ulaska virusa nije bilo ni minimalne zaštitne opreme.

U domu čiji je ravnatelj HDZ-ovac.

HDZ-ovo ministarstvo, dakle, utvrdilo je da u domu koji vodi HDZ-ov ravnatelj nije bilo propusta. Osim što je bilo "proboja". 

Tko je kriv?

Postupalo se sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela, ali je svejedno umrlo 14 štićenika doma. Što bi tek bilo da se nije postupalo sukladno tim uputama? I nisu li upute smišljene tako da preveniraju i zaustave proboj virusa, otkriju ga na vrijeme, izoliraju i spase ljude i osoblje?

Na kraju nitko nije kriv. Kriv je, eto, virus.

Pa ako je tako, čemu onda sve ove upute, preporuke, zabrane, upozorenja, mjere, opomene, zastrašivanje i policijska represija za one koji krše upute? Kad je virus svejedno jači od njih...

Ili je to samo u domu koji vodi HDZ-ov Ivan Škaričić?

Amnestija ravnatelja

Ovaj nalaz nije, naravno, šokantan ako se uzme u obzir činjenica da je čitava politika, od premijera Andreja Plenkovića koji je zabranio da se ravnatelj povezuje s HDZ-om, preko Vilija Beroša i Davora Božinovića kao članova stožera do ministrice Vesne Bedeković, učinila sve da se amnestiraju odgovorni za zarazu u splitskom domu. Odnosno, Ivan Škaričić.

U medijima se opširno opisivalo kako je sustav u domu u Vukovarskoj ulici zakazao. Kako je medicinska sestra neuspješno tražila opremu od nadležnih službi. Kako se na vlastitu inicijativu dogovaralo s dobavljačima. Kako je osoblje samo sebi šivalo maske i zaštitna odijela, a prva odijela dobilo je kad je virus ušao u dom. I kako su štićenici 10 dana imali temperaturu, a ništa se nije učinilo.

Ali sustav je sebe obranio.

Viša sila

Kao što je sustav obranio i mnoge druge ravnatelje domova i ustanova u kojima su bili zabilježeni propusti, nemar i ignoracija, a rezultirali su požarima, nasiljem, smrtnim slučajevima.

Ako je itko u Splitu bio kriv, onda je to bio "virus", kako reče Vili Beroš.

Dakle, viša sila. Ili je to bila Božja volja?

Ravnatelj Ivan Škaričić naprasno je nestao s prve linije bojišnice, povukao se u medijsku političku izolaciju, kako bi se najzloglasniji slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zataškao i maknuo s naslovnica.

Jer, uskoro će izbori, a za tragediju u Splitu ne smije biti kriv onaj tko najviše računa na uspjeh u Dalmaciji . Zna se, HDZ.

Sustav je ostao ponosan na sebe. Ostao je ponosan na svoje mjere i procedure koje su bile nedovoljne ili zakašnjele, o čemu svjedoči 14 umrlih.  No sustav je zaštitio sebe, ako već nije zaštitio žrtve koronavirusa.

I naravno, HDZ je poduzeo sve da i on ne postane žrtvom koronavirusa. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message