Obavijesti

Kolumne

Komentari 66

Nema propusta, ima proboja. Tko je kriv? Sigurno ne HDZ...

Nema propusta, ima proboja. Tko je kriv? Sigurno ne HDZ...
1

Inspekcijski nalaz HDZ-ova Ministarstva obitelji utvrdio je da u Domu za starije u Spltu nije bilo propusta i da sve bilo u skladu s uputama. Dale, ni HDZ-ov ravnatelj Ivan Škaričić nije kriv što je koronavirus odnio 14 života.

VIDEO

Ovo je stvarno došlo  kao šok.

Inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio je da se u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj postupalo sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela te da nije bilo propusta.

U domu u kojem je korona odnijela 14 života. 

U domu u kojem do ulaska virusa nije bilo ni minimalne zaštitne opreme.

U domu čiji je ravnatelj HDZ-ovac.

HDZ-ovo ministarstvo, dakle, utvrdilo je da u domu koji vodi HDZ-ov ravnatelj nije bilo propusta. Osim što je bilo "proboja". 

Tko je kriv?

Postupalo se sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela, ali je svejedno umrlo 14 štićenika doma. Što bi tek bilo da se nije postupalo sukladno tim uputama? I nisu li upute smišljene tako da preveniraju i zaustave proboj virusa, otkriju ga na vrijeme, izoliraju i spase ljude i osoblje?

Na kraju nitko nije kriv. Kriv je, eto, virus.

Pa ako je tako, čemu onda sve ove upute, preporuke, zabrane, upozorenja, mjere, opomene, zastrašivanje i policijska represija za one koji krše upute? Kad je virus svejedno jači od njih...

Ili je to samo u domu koji vodi HDZ-ov Ivan Škaričić?

Amnestija ravnatelja

Ovaj nalaz nije, naravno, šokantan ako se uzme u obzir činjenica da je čitava politika, od premijera Andreja Plenkovića koji je zabranio da se ravnatelj povezuje s HDZ-om, preko Vilija Beroša i Davora Božinovića kao članova stožera do ministrice Vesne Bedeković, učinila sve da se amnestiraju odgovorni za zarazu u splitskom domu. Odnosno, Ivan Škaričić.

U medijima se opširno opisivalo kako je sustav u domu u Vukovarskoj ulici zakazao. Kako je medicinska sestra neuspješno tražila opremu od nadležnih službi. Kako se na vlastitu inicijativu dogovaralo s dobavljačima. Kako je osoblje samo sebi šivalo maske i zaštitna odijela, a prva odijela dobilo je kad je virus ušao u dom. I kako su štićenici 10 dana imali temperaturu, a ništa se nije učinilo.

Ali sustav je sebe obranio.

Viša sila

Kao što je sustav obranio i mnoge druge ravnatelje domova i ustanova u kojima su bili zabilježeni propusti, nemar i ignoracija, a rezultirali su požarima, nasiljem, smrtnim slučajevima.

Ako je itko u Splitu bio kriv, onda je to bio "virus", kako reče Vili Beroš.

Dakle, viša sila. Ili je to bila Božja volja?

Ravnatelj Ivan Škaričić naprasno je nestao s prve linije bojišnice, povukao se u medijsku političku izolaciju, kako bi se najzloglasniji slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zataškao i maknuo s naslovnica.

Jer, uskoro će izbori, a za tragediju u Splitu ne smije biti kriv onaj tko najviše računa na uspjeh u Dalmaciji . Zna se, HDZ.

Sustav je ostao ponosan na sebe. Ostao je ponosan na svoje mjere i procedure koje su bile nedovoljne ili zakašnjele, o čemu svjedoči 14 umrlih.  No sustav je zaštitio sebe, ako već nije zaštitio žrtve koronavirusa.

I naravno, HDZ je poduzeo sve da i on ne postane žrtvom koronavirusa. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući