To je to što me zanima!

Primjer Dragana Kovačevića dokaz je sloma svake priče o borbi protiv korupcije

Rimac i Kovačević svjedoče potpunom slomu preventivne kontrole. Jer istražitelji su oboje pratili tek godinu dana, a ono što su otkrili su nevjerojatni korupcijski obrasci i nesrazmjer imovine u slučaju Kovačevića
Vidi originalni članak

“Kad se jednom stvari budu rješavale u institucijama i transparentno, neće biti ni Milana. Ali dok budu za stolom i u birtijama, tu mu nitko nije ravan.”.

Rekao je to još prije 10-ak godina jedan suradnik Milana Bandića u napadu iskrenosti. I Bandić još vlada. A kad ukucate ime nekog od bivših premijera i pojam antikorupcija u pretraživač interneta, naći ćete hrpe odlučnih izjava i novih mjera koje su najavljene u borbi protiv korupcije i kontrole imovine. Kako to izgleda, možemo zorno svjedočiti na primjeru Dragana Kovačevića, ali i Josipe Rimac.

Ukratko, još se sve rješava u birtiji: kroje zakoni, pravilnici, izdaju suglasnosti, namještaju natječaji... Treba samo znati pravu osobu. I ponijeti kuvertu.

Rimac i Kovačević svjedoče potpunom slomu preventivne kontrole. Jer istražitelji su oboje pratili tek godinu dana, a ono što su otkrili su nevjerojatni korupcijski obrasci i nesrazmjer imovine u slučaju Kovačevića. Kako su istrage ograničene na godinu dana, možemo samo pretpostaviti da je sve trajalo i godinama prije. Jer Kovačević je uspio skupiti milijun eura u gotovini sa svojim tvrtkama, barem osam stanova u Zagrebu i još nešto nekretnina koje se povezuju s njim. Na računima je imao pola milijuna kuna, a tek će na vidjelo izaći kakve je kreativne načine koristio da skrije imovinu. Trebao se davno upaliti alarm nekom u Poreznoj upravi. Ali nije.

Kovačević je upao u mjere jer su istražitelji pratili poduzetnika sklonog davanju mita. I tek se tad sve počelo raspetljavati. Skoro pa slučajno. Povjerenstvo za sukob interesa pak ne smije kontrolirati račune, a nije poznato da su Poreznici zavirili u imovinske kartice i provjerili odgovara li prijavljeno imovini. U međuvremenu je Kovačević ugošćavao od ministara do predsjednika, Rimac je imala otvorena vrata svugdje. I korupcija se širila. Skrivena imovina se gomilala. Nitko ih ništa nije pitao.

Ali ni nakon njih ne vidimo da će se bilo što promijeniti. I tako u krug do novih uhićenja.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • luddoboli 27.09.2020.

    Najgore od svega što je prvo optuženi Petek kad se zna da je to jedini način da se do posla dođe, Oni koji tako nisu radili odavno su propali .I sad se svi kao čude !

  • 26.09.2020.

    Sve te krađe, otimačine i korupciju omogućava ovakav državni sustav. I naravno sudske postupke od desetak i više godina. Totalno dno današnje civilizacije.

  • mican 26.09.2020.

    Ako Plenki baš ništa nije znao (mo'š mislit), onda neka sada, kada je saznao, sve ove jednostavno pomete. I neka ne priča o institucijama jer je on jedina institucija koja to može napraviti. Samo ako želi. Ali ne želi. Samo naivni i totalni životni analfabeti mogu vjerovati u neke "institucije" i "trodiobu vlasti". Onaj tko je predsjednik HDZ-a na tome je mjestu samo zato jer je uspio ukrotiti sve ostale sebi slične. On je bog i batina u ovoj zemlji, on je naš Kim. Njemu se prinose žrtve i njemu se ljubi ruka. Sve ostalo su bajke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare