To je to što me zanima!

Rad nedjeljom HDZ je zabranio uz pomoć "stožerokracije"...

Umjesto da se nedjeljom kroz pojačani šoping puni državni proračun, punit će se crkve. Korona virus nanosi veliku štetu. Ali ni HDZ ne pomaže. Dapače
Vidi originalni članak

Tko radi veću štetu, korona virus ili HDZ?

Pitanje je to za dublju i sadržajniju raspravu, potkrijepljenu brojkama i tablicama, ali pokušajmo analizu svesti samo na jedan primjer. Zbog korona virusa stradalo je hrvatsko, ali i svjetsko gospodarstvo, zatvoreni su brojni obrti, usporeno je poslovanje, podijeljeni su otkazi. Ali i u tom periodu izolacije u Hrvatskoj su još radile trgovine. Skraćeno, otežano, usporeno, ali su radile.

A onda je HDZ, naravno preko Kriznog stožera, donio odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom.

I to upravo u trenutku kad kreće prvi val relaksacija mjera i otvaranja gospodarstva. Zatvorili su trgovine i otvorili crkve. I dok su trgovine nastojale raditi dok je bilo najgore, dekretom im je zabranjen rad nedjeljom upravo kad bi stvari trebale krenuti nabolje. Upravo kad se mnogi žure što prije vratiti se na poslove, pokrenuti biznise, nadoknaditi izgubljene prihode i zaraditi plaće, HDZ im zabranjuje rad nedjeljom.

Prije desetak godina Ivo Sanader pokušao je donijeti tu odluku, koju je na kraju srušio Ustavni sud.

Jer zabrana rada je neustavna, baš kao što su i mnoge druge odluke kriznog stožera proglašavane nezakonitima i neustavnima.

Dakle, kad se svi žure opet raditi, HDZ nekima zabranjuje rad. Navodno opet zbog zaštite od korona virusa, premda se otvaraju crkve u koje u pravilu najviše zalazi najrizičnija skupina građana, oni starije životne dobi. Zabrana rada nedjeljom vjekovna je želja Katoličke crkve i HDZ je sad, u izbornoj godini, uz pomoć svoje “stožerokracije” proveo u djelo ono što nije uspio redovitim zakonskim putem. I kad se svi boje otkaza, otkazi sad prijete u trgovinama koje će morati raditi jedan dan manje u tjednu. I umjesto da se nedjeljom kroz pojačani šoping puni državni proračun, punit će se crkve. Korona virus nanosi veliku štetu. Ali ni HDZ ne pomaže. Dapače.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Hiroo_Onoda 04.05.2020.

    Od punjenja crkve neradnom nedjeljom ne bude ništa. Tko nije išao prije u crkvu neće niti sada ići, a tko se nakon guranja ruku u automat sa dezinficijensom kleknuo i prekrižio pa zakoračio na pokretne stepenice ići će pa makar treći svjetski rat započeo.

  • arimmer 03.05.2020.

    Svojedobno je Benjamin Franklin rekao da onaj tko je spreman zrtvovati slobodu u ime sigurnosti ne zasluzuje ni jedno ni drugo. Po cijelom svijetu su ogranicene ljudske slobode u ime suzbijanja korona virusa. U Hrvatskoj bi takvo stanje moglo postati permanentno. Ausvajsi i zabrane rada bi mogle postati stalnim stanjem. To bi, na neki nacin, bio povratak u bolju proslost, sto mnogi itekako prizeljkuju.

  • 02.05.2020.

    Badava svi civilizacijski tokovi današnjeg vremena jer ipak dolaze izbori. Populističke i beskonačne priče kao i svima predobro znana obećanja ali samo sa jedinim i najvažnijim ciljem ostati na vlasti. Sve drugo je potpuno nebitno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare