Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 01.05.2020. u 14:00
7 komentara

Rad nedjeljom HDZ je zabranio uz pomoć "stožerokracije"...

Umjesto da se nedjeljom kroz pojačani šoping puni državni proračun, punit će se crkve. Korona virus nanosi veliku štetu. Ali ni HDZ ne pomaže. Dapače

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog kriznog stožera
Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL
7 komentara

Tko radi veću štetu, korona virus ili HDZ?

Pitanje je to za dublju i sadržajniju raspravu, potkrijepljenu brojkama i tablicama, ali pokušajmo analizu svesti samo na jedan primjer. Zbog korona virusa stradalo je hrvatsko, ali i svjetsko gospodarstvo, zatvoreni su brojni obrti, usporeno je poslovanje, podijeljeni su otkazi. Ali i u tom periodu izolacije u Hrvatskoj su još radile trgovine. Skraćeno, otežano, usporeno, ali su radile.

A onda je HDZ, naravno preko Kriznog stožera, donio odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom.

I to upravo u trenutku kad kreće prvi val relaksacija mjera i otvaranja gospodarstva. Zatvorili su trgovine i otvorili crkve. I dok su trgovine nastojale raditi dok je bilo najgore, dekretom im je zabranjen rad nedjeljom upravo kad bi stvari trebale krenuti nabolje. Upravo kad se mnogi žure što prije vratiti se na poslove, pokrenuti biznise, nadoknaditi izgubljene prihode i zaraditi plaće, HDZ im zabranjuje rad nedjeljom.

Prije desetak godina Ivo Sanader pokušao je donijeti tu odluku, koju je na kraju srušio Ustavni sud.

Jer zabrana rada je neustavna, baš kao što su i mnoge druge odluke kriznog stožera proglašavane nezakonitima i neustavnima.

Dakle, kad se svi žure opet raditi, HDZ nekima zabranjuje rad. Navodno opet zbog zaštite od korona virusa, premda se otvaraju crkve u koje u pravilu najviše zalazi najrizičnija skupina građana, oni starije životne dobi. Zabrana rada nedjeljom vjekovna je želja Katoličke crkve i HDZ je sad, u izbornoj godini, uz pomoć svoje “stožerokracije” proveo u djelo ono što nije uspio redovitim zakonskim putem. I kad se svi boje otkaza, otkazi sad prijete u trgovinama koje će morati raditi jedan dan manje u tjednu. I umjesto da se nedjeljom kroz pojačani šoping puni državni proračun, punit će se crkve. Korona virus nanosi veliku štetu. Ali ni HDZ ne pomaže. Dapače.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message