To je to što me zanima!

Recept za koji se svi otimaju: Lazanje koje bi 'smazali' - i vi

Lazanje su jelo za koje svaka familija, ma i osoba ima svoj recept. Neki vole povrtne, neki s tunom, neki pileće, neki one s puno sira.
Vidi originalni članak

Ja lazanje radim na više načina, ovisno o prilici i kome serviram, a ovo je recept koji me najviše traže, za lazanje s mljevenim mesom, bešamelom i sirom, u Garfieldovom stilu.

Sastojci:

Mjera je za četiri 'normalne' ili dvije osobe većih 'kapaciteta'.

  • 0,5 kg mljevene svinjske lopatice
  • 0,5 l pasirane rajčice
  • 1 žuti luk
  • sol, papar
  • žlica maslaca
  • žlica brašna
  • 0,6 l mlijeka
  • 1 jaje
  • muškatni oraščić
  • žličica senfa
  • 30 dkg gaude
  • 1 – 2 mozzarelle
  • šaka grana padane, parmezana ili ribanca
  • svježa tjestenina za lazanje

Postupak:

  1. Luk narežite na sitno pa izdinstajte na ulju i vodi dok se ne zastakli. Dodajte posoljeno i popapreno mljeveno meso i dinstajte dok meso ne dobije boju, uz često miješanje i po potrebi dolijevanje vodom da ne zagori. Nakon toga dodajte pasiranu rajčicu, dobro promiješajte, začinite ako treba pa poklopite i pustite da se krčka dvadesetak minuta (uz povremeno miješanje).
  2. Dok se meso krčka, napravite bešamel. Na žlicu rastopljenog maslaca, dodajte žlicu brašna i kuhajte par minuta da dobijete kao zapršku. Moj savjet je da radite na najslabijoj vatri kako vam ne bi zagorjelo ni brašno ni maslac.
  3. Potom postepeno dodajte mlijeko, cijelo vrijeme miješajući mutilicom za jaja, da vam se ne stvore grudice. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte prstohvat soli, papra, senf i pola žličice mljevenog muškatnog oraščića. Kuhajte 5 – 7 minuta dok se ne zgusne. Potom naribajte 10 dkg gaude i pomiješajte da se otopi. Maknite s vatre i umutite jedno jaje.
  4. U dublji protvan stavite pola šeflje umaka od mesa i pola šeflje bešamela te time premažite dno. Posložite prvi red svježe tjestenine na koji ćete staviti pola smjese mesa i trećinu smjese bešamela. Kako stavljate smjesu na tijesto, dnom šeflje razmuljajte po tjestenini kako bi se umaci pomiješali.
  5. Ponovite postupak još jednom. Na kraju prekrijte svježim tijestom na kojeg ste izlili zadnju trećinu bešamela i razmuljajte da prekrije tijesto. Na vrh naribajte preostalu gaudu, posipajte šaku grana padane i poslažite na komadiće natrganu mozzarellu.
  6. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih na 20 minuta (sredina pećnice). Potom dignite temperaturu na 220, upalite grill, a protvan stavite bliže gornjoj ploči i pecite još nekih 7 minuta dok sir ne dobije zlatno – smeđu boju.
  7. Servirajte uz zelenu salatu.

Par trikova u ovom receptu:

  • Maslac i brašno za bešamel se prže na najslabijoj vatri kako ne bi zagorjeli.
  • Kad je bešamel gotov, miče se s vatre i tek se onda dodaje jaje kako se ne bi ispoširalo.
  • Koristi se svježa tjestenina koja se kuhanje potpuno omekša i topi u ustima.
  • Sir se riba na sloju tijesta premazanog bešamelom kako bi taj gornji sloj bio lagano hrskav.
  • Peče se standardno uz twist da se na kraju izgrilla ispod donje ploče kako bi se sir bolje zapekao.

U slast, T. 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Idi na 24sata