To je to što me zanima!

Svi su negativci: Prvomajski prosvjed neće donijeti rješenje

Znači li to da treba braniti Vladu? Nipošto – u filmu prosvjeda ona je (iza sindikata, Crkve i branitelja) četvrti, najvažniji negativac. Ponašanje Vlade je iritantno do bola
Vidi originalni članak

U filmu prvomajskih prosvjeda postoji jedan žanrovski izuzetak – u njemu nema pozitivnih uloga!

Protiv Milanovićeve vlade ustala je, naime, neprincipijelna koalicija novopečenih "zagovornika socijalne pravde" u kojoj su strojevim korakom umarširale tri skupine koje su dobrih 25 godina odšutjele sistematsko potkopavanje svih temelja socijalne države. 

Crkvu vodi alergija na 'crvenu peronosporu'

U prvom redu, to je Crkva, koja se – preko svoga glasnogovornika Ivana Miklenića – najedanput sjetila radništva, premda sama gradi "dvore od oniksa" a na kardinalni zločin privatizacije i pretvorbe nije rekla ni riječi sve dok nije okončan, pa se oglasila pitijskom formulacijom o "grijehu struktura" iako je točnije bilo reći da se radi o "strukturama grijeha". 

Motivi su crkve neprozirni: možda ih smeta najava poreza na nekretnine, možda pokušavaju dešifrirati još uvijek tek blago naznačeni socijalni nauk Pape Franje, no i u jednom i u drugom slučaju, vodi ih alergija na "crvenu peronosporu", kako je taj odnos, u slikovitoj prispodobi, opisao Karamarko. 

Besramni Ribič: Država se može još zadužiti

Prije Crkve na tu su akciju - prijeteći općom paralizom sustava, blokadom prometnica i carinskih prijelaza na vrhuncu turističke sezone – zaprijetili sindikati. Njihov je motiv smanjenje plaća javnim službama za 3 posto – ti su isti sindikati bili nijemi kada su, godinama, deseci tisuća radnika radili bez plaće, i kada su brojne hrvatske industrije, zadnjih godina, doživjele nebeski harakiri. 

Sada zbog tri posto žele uništiti turističku sezonu u državi a Vilim Ribič, besramno, tvrdi – država se još može zaduživati.

Branitelji žele zaljuljati Vladu, a godinama bili slijepi i šutljivi

Treća su grupa branitelji, jednako slijepi i šutljivi na sve što se u ovoj zemlji zbiva godinama. Sada, bogami, i oni žele zaljuljati Vladu... 

Znači li to da treba braniti Vladu? Nipošto - u filmu prosvjeda ona je četvrti, najvažniji negativac. Ponašanje kabineta je iritantno do bola. U vrijeme kad stežu remen cijeloj zemlji – što je nužno – prakticiraju ponašanje kakvo bi si mogli dozvoliti emiri u arapskim emiratima. Kupuju limuzine za stotine milijuna kuna. 

Na ideje da si smanje plaće i vežu njihovo kretanje uz opća ekonomska kretanja u zemlji – račanovska formula "bolji život svima a ne samo njima" idealno pogađa bit stvari - SDP-ovi ministri, Mirando Mrsić prvi, kažu "to je demagogija i populizam". 

Kad su smanjivali plaće EU delegatima u Bruxellesu, to onda nije bio populizam! 

Milanovićeve metafore ne može protumačiti ni vojska stručnjaka

Umjesto da izaziva ljutnju javnosti hrabrim reformama, Milanović izaziva bijes nadrealističkim metaforama, koje ne mogu protumačiti ni vojske stručnjaka. Umjesto uništavanja klijentelističkih Kartaga, Milanović i njegovi održavaju cijeli arhipelag neučinkovitih javnih ustanova, koje ne bi mogla izdržavati ni dvostruko bogatija zemlja. Umjesto imenovanja hrabrih i sposobnih reformatora, naši se junaci bave instalacijom kumova i drugova. 

I zato, od prosvjeda neće biti ništa

Prvomajski prosvjedi neće srušiti vladu, neće donijeti rješenje, ali neće stvoriti ni naznaku rješenja jer u filmu "lud, zbunjen, normalan" fali treći lik, kao i u naslovu "dobar, ružan, zao..."

Idi na 24sata

Komentari 69

  • ivič 03.05.2013.

    iizlaza neče biti još nekoliko godina nažalost!To bi sindikalisti trebali svatiti a ne huškati ljude jer biče još teže!Kad sam malo bolje slušao govore svatiš da ono podžavaju Lesarovu politiku a to nikako nije dobro jer nema on pojima ni strategije kako nas izvuči!Dok je mogao pomoči nije htio!

  • daba100 30.04.2013.

    U pravu si Rasete,neka se sindikalni celnici izjasne kolike imaju place,a ne radi svjih interesa bune narod

  • vferari 30.04.2013.

    Karamarko i njegova svita ,crkva,branitelji sindikati (državnih službi) štrajkaju isključivo za svoje interese jer znaju da od ove vlade nema kupovanja socijalnog mira,skidanje lažnih branitelja,porez na nekretnine crkvi to su razlozi štrajka.Oni bi opet vlast koja im je omogućila na račun radnika i umirovljenikaDržavnim službenicima:ka 15,godišnjice,prekovremeni ne odrađeni,prijevoz bez obzira na udaljenost,branitelji preko 500 tisuća koliko ih je lažnih to oni ne žele saznat,crkva ogromno bogatstvo koje ničim nije oporezovano plus godišnja potpora od nekoliko stotina tisuća kuna iz proračuna to su razlozi a ne potpora radništvu koje nisu šišali pet posto ni sidikati,ni crkva ni branitelji kad su ih upravo ti koji prosvjeduju doveli na prosjački štap.Ima ješ jedan lumen a to je Lesar koji igra na potporu radništva na izborima kako bi ugrozio sdp ili se barem nametnuo kao drugi igrač u budućoj vladi pa čija bila.Sve u svemu ta silna želja desničara manifestirana kroz mržnju laži i korupciju je od naroda dobro pročitana kroz ovih dvadesetak godina i gospodo još dugo nećete dobiti niti jedne demokratske izbore koliko god naših novaca trošili na jalove referendume i prosvjede.Ovo je najbolja vlada od kad postoji samostalna država hrvatska samo vama rad,red tolerancija,zajedništvo spašavanje brodogradnje ,željezare i još niz firmi u samo osamnajst mjeseci vladanja.Karamarko,branitelji(ne svi)crkva vaši interesi nisu i ineresu radništva koje skapava zbog vas i s ovom vladom vidi trčak svjetla na kraju tunela.

Komentiraj...
Vidi sve komentare