Obavijesti

Kolumne

Komentari 69

Svi su negativci: Prvomajski prosvjed neće donijeti rješenje

Svi su negativci: Prvomajski prosvjed neće donijeti rješenje
1

Znači li to da treba braniti Vladu? Nipošto – u filmu prosvjeda ona je (iza sindikata, Crkve i branitelja) četvrti, najvažniji negativac. Ponašanje Vlade je iritantno do bola

VIDEO

U filmu prvomajskih prosvjeda postoji jedan žanrovski izuzetak – u njemu nema pozitivnih uloga!

Protiv Milanovićeve vlade ustala je, naime, neprincipijelna koalicija novopečenih "zagovornika socijalne pravde" u kojoj su strojevim korakom umarširale tri skupine koje su dobrih 25 godina odšutjele sistematsko potkopavanje svih temelja socijalne države. 

Crkvu vodi alergija na 'crvenu peronosporu'

U prvom redu, to je Crkva, koja se – preko svoga glasnogovornika Ivana Miklenića – najedanput sjetila radništva, premda sama gradi "dvore od oniksa" a na kardinalni zločin privatizacije i pretvorbe nije rekla ni riječi sve dok nije okončan, pa se oglasila pitijskom formulacijom o "grijehu struktura" iako je točnije bilo reći da se radi o "strukturama grijeha". 

Motivi su crkve neprozirni: možda ih smeta najava poreza na nekretnine, možda pokušavaju dešifrirati još uvijek tek blago naznačeni socijalni nauk Pape Franje, no i u jednom i u drugom slučaju, vodi ih alergija na "crvenu peronosporu", kako je taj odnos, u slikovitoj prispodobi, opisao Karamarko. 

Besramni Ribič: Država se može još zadužiti

Prije Crkve na tu su akciju - prijeteći općom paralizom sustava, blokadom prometnica i carinskih prijelaza na vrhuncu turističke sezone – zaprijetili sindikati. Njihov je motiv smanjenje plaća javnim službama za 3 posto – ti su isti sindikati bili nijemi kada su, godinama, deseci tisuća radnika radili bez plaće, i kada su brojne hrvatske industrije, zadnjih godina, doživjele nebeski harakiri. 

Sada zbog tri posto žele uništiti turističku sezonu u državi a Vilim Ribič, besramno, tvrdi – država se još može zaduživati.

Branitelji žele zaljuljati Vladu, a godinama bili slijepi i šutljivi

Treća su grupa branitelji, jednako slijepi i šutljivi na sve što se u ovoj zemlji zbiva godinama. Sada, bogami, i oni žele zaljuljati Vladu... 

Znači li to da treba braniti Vladu? Nipošto - u filmu prosvjeda ona je četvrti, najvažniji negativac. Ponašanje kabineta je iritantno do bola. U vrijeme kad stežu remen cijeloj zemlji – što je nužno – prakticiraju ponašanje kakvo bi si mogli dozvoliti emiri u arapskim emiratima. Kupuju limuzine za stotine milijuna kuna. 

Na ideje da si smanje plaće i vežu njihovo kretanje uz opća ekonomska kretanja u zemlji – račanovska formula "bolji život svima a ne samo njima" idealno pogađa bit stvari - SDP-ovi ministri, Mirando Mrsić prvi, kažu "to je demagogija i populizam". 

Kad su smanjivali plaće EU delegatima u Bruxellesu, to onda nije bio populizam! 

Milanovićeve metafore ne može protumačiti ni vojska stručnjaka

Umjesto da izaziva ljutnju javnosti hrabrim reformama, Milanović izaziva bijes nadrealističkim metaforama, koje ne mogu protumačiti ni vojske stručnjaka. Umjesto uništavanja klijentelističkih Kartaga, Milanović i njegovi održavaju cijeli arhipelag neučinkovitih javnih ustanova, koje ne bi mogla izdržavati ni dvostruko bogatija zemlja. Umjesto imenovanja hrabrih i sposobnih reformatora, naši se junaci bave instalacijom kumova i drugova. 

I zato, od prosvjeda neće biti ništa

Prvomajski prosvjedi neće srušiti vladu, neće donijeti rješenje, ali neće stvoriti ni naznaku rješenja jer u filmu "lud, zbunjen, normalan" fali treći lik, kao i u naslovu "dobar, ružan, zao..."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka