To je to što me zanima!

Velika laž je kako ministri nisu znali što se događa u Uljaniku

Oni su samo o Uljaniku napisali 35 izvješća u zadnje četiri godine. Što je unutra? Javnost ne zna. Slana su direktno Ministarstvu gospodarstva. Postoje dvije verzije njihova rada
Vidi originalni članak

Razbacane su izjave po raznim medijima, ali ako ih složite na jedno mjesto, dobijete gotovo identična opravdanja. Riječ je o izjavama bivših i sadašnjih ministara gospodarstva i financija unatrag devet godina o Uljaniku. Sve se svodi na jedno - dok sam ja bio, sve je bilo u redu, a krivi su oni drugi. To, naravno, nije istina.

SOČNI POLICIJSKI DETALJI Slučaj Uljanik za laike: Kako je lova curila od Pule do Afrike...

Ne samo da su porezni obveznici davali milijarde potpora i zatim jamstava, nego su dodatno plaćali i kontrolni mehanizam. Između tri i pet milijuna godišnje. Malo tko zna da postoji tvrtka koja se zove Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod. Vlasnik je Republika Hrvatska i njihov jedini zadatak je da pišu izvješća o brodogradilištima. Godišnje troše između šest i osam milijuna kuna, imaju ugovore s Ministarstvom gospodarstva koje ih plaća, a otprilike drugu polovicu novca im daju brodogradilišta. Njihovih 11 zaposlenih ima prosječnu plaću od 11.000 kuna mjesečno. Imaju i direktora te urede.

PRIJAVIO SVE, ALI MU SE NITKO NIJE JAVIO 'Rekli su mi: Dobit ćeš posao u Uljaniku samo ako pustiš gol...'

Oni su samo o Uljaniku napisali 35 izvješća u zadnje četiri godine. Što je unutra? Javnost ne zna. Slana su direktno Ministarstvu gospodarstva. Postoje dvije verzije njihova rada. Jedna je da dođu, sjednu na ručak s direktorima, ovi im daju što žele pa zaposlenik to proslijedi u ministarstvo. Druga je da su ipak upozoravali ministre gospodarstva na gubitke i da nešto ne štima, ali da su ta izvješća završavala u ladicama. Obje verzije su u konačnici porazne za porezne obveznike.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Brodogradnja je godinama bila “sveta krava”, a već preliminarna izvješća policije pokazuju da su mogli raditi što žele jer je država uglavnom zatvarala oči.

Nažalost, moralo je sve eksplodirati kako bi tome došao kraj. Druga činjenica je i da za velike brodove trebaju neka vrsta jamstva države. Ali u budućnosti će se otići u drugi ekstrem, nitko više neće željeti ni čuti za nešto takvo.

FELJTON: PULSKI DIV 'Uljanik. To ime mnogima ništa ne znači, a meni je bio kruh...'

Idemo iz krajnosti u krajnost. Nažalost, to je konstanta, a sve zato što ne postoji sustav pravila i kultura kojega bi se svi pridržavali.

Idi na 24sata

Komentari 104

  • HrvojeS_1 02.04.2019.

    Kako god bilo, trebali bi odgovora, zbog njih je napravljena ogromna šteta. Ako nisu znali, to ih ne rješava odgovornosti, jer su bili na toj poziciji za koju dobivaju određenu naknadu i na kojoj su trebali znati što se događa. Ako nisu znali, ili su nesposobni ili su znali ali su se pravili da ne znaju. Nije ni bitno. Trebaju nam ministri, trebaju nam ljudi koji će znat a ne koji će se pravdat da nešto ne znaju. Koji vrag su sjeli onda na tu poziciju i zašto ih plaćamo? Za ne znanje?

  • Homeospirit 01.04.2019.

    "Tko god hoće spašavati Uljanik neka to čini svojim, a ne našim novcem!" (Zvonimir Despot) Končar nije bio Uljaniku od koristi, jer nije došao da ulaže kapital. (Od njega je koristi mogao imati samo Nino.)

  • Homeospirit 01.04.2019.

    Već je puno milijardi utučeno za spas "vreće bez dna". Jeftinije je pustiti 1000 radnika da sjede doma i plaćati im godišnje 100.000 kn brutto, to je "samo" 100 milijuna godišnje; 1 milijarda bi bila dovoljna za 10 godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare