To je to što me zanima!

Zašto je Slovenija kao Borgen, a Hrvatska kao Igra prijestolja?

Događaji u Ljubljani neodoljivo podsjećaju na zaplet u fantastičnoj danskoj političkoj drami "Borgen". Hrvatska politika, preslika je jedne druge serije - "Igre prijestolja"
Vidi originalni članak

Dvije popularne televizijske serije postale su politička stvarnost u Sloveniji i Hrvatskoj. 

Događaji u Ljubljani neodoljivo podsjećaju na zaplet u fantastičnoj danskoj političkoj drami "Borgen". Prije nešto više od godinu dana, u zemlji EU koju su potresli korupcija i teška ekonomska kriza, pojavila se Alenka Bratušek. Borila se sa istim žarom, ali i sa istim emotivnim, političkim i seksističkim predrasudama kao i Birgitte Nyborg. Slovenska koalicijska vlada gotovo je preslika dvorskih spletki "Borgena". I sudbina Alenke Bratušek, koja je ovih dana podnijela ostavku, potpuno je identična sudbini fiktivne danske premijerke. 

Nakon što je uspješno vodila zemlju iz krize, leđa joj je okrenula i vlastita stranka. I umjesto nje, na čelo postavila njenog stranačkog suparnika, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča. Bratušek je odmah zatražila - prijevremene izbore.

Hrvatska politika, preslika je jedne druge televizijske serije - "Igre prijestolja". U njoj glave padaju na sve strane. Obračuni klanova su nemilosrdni, medijska krv šiklja na sve strane. Gotovo svaki od likova iz Banskih dvora, Pantovčaka, Iblerovog trga i Trga žrtava fašizma ima svoju presliku u likovima iz "Igre prijestolja". Milanovićevo kraljevstvo ima i svog Linića i županicu Merzel i Sabu i Šegona. Ali i svojeg Vasu Brkića i Karamarka.

No, mogu li sadržaji posljednjih ili najnovijih sezona "Borgena" i "Igre prijestolja" otkriti i političku sudbinu vlada u Sloveniji i Hrvatskoj? I te kako mogu. I to sa točnim, gotovo epski sigurnim završetkom. 

Kao i u "Borgenu", Alenka Bratušek ovih dana osniva svoju potpuno novu stranku sa kojom izlazi na izbore koji će se održati u lipnju ove godine. Iako neće samostalno pobijediti, imati će onu ulogu i snagu s kojom će odlučivati o tome tko će biti novi slovenski premijer.

Premijer Milanović nije, i nikada neće sam raspisati prijevremene izbore. A u "Igri prijestolja" politički obračuni završavaju uvijek na isti način. Brutalno, nemilosrdno i zauvijek.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bajska 08.05.2014.

    Stvarno ne znam na osnovu kojih kriterijia novinar konstatira, da je Bratušek sposobna političarka i da je Slovenija pod njenom taktirkom bila na putu gospodarskog ozdravljenja. Njezina vlada je "dobro" radila samo dvije stvari, to je dizanje poreza i trošenje novca, kojeg će morati vračati naši prapraunuci. Bratušek imala je u biti samo jedan pravi projekt, to jest rušenje Janše. Sada će je odbaciti svi pa čak i njezini "kumovi". Ako če njezini zadnji potezi doprinjeti, da će iz politike morati otiči Janković, ipak ćemo joj dati ocjenu -3.

  • purgerica prva 07.05.2014.

    Igre prijestolja? Sam me zanima tko bude na kraju - nategnut! kako sada sve izgleda - narod.

  • Doktor Jojboli 07.05.2014.

    Zašto u Hrvatskoj više ne postoje pravi novinari nego se svi bave pizdarijama...!

Komentiraj...
Vidi sve komentare