To je to što me zanima!

Najteži posao za uspješne žene rušenje je starih predrasuda

Šefice, žene zmajevi, žene vođe, ratnice, predvodnice, zviždačice... U današnjem svijetu one su sasvim normalna pojava, ali daleko su od potpune ravnopravnosti s muškarcima
Vidi originalni članak

Ovo je ipak i dalje muški svijet, u kojem se žene na pozicijama moraju boriti na više razina. Kao i svaka manjina, tako se i žene šefovi susreću s raznim predrasudama.

Ako ukori radnika, onda su joj “oni dani u mjesecu”, ako je dobre volje i pruža veliku podršku, onda je “zadovoljena”, ako se suprotstavi muškim kolegama, onda je “ah, žensko”, ako kolegicama ukazuje na rješenje problema, onda je “ljubomorna jer podređenica bolje od nje izgleda”... To su samo neki od stereotipa s kojima se ove moćne žene susreću. No put tih žena do fotelje, koja je genetski zajamčena jačem spolu, nimalo nije lagan. Suvišno je zalaziti u razliku između žena i muškaraca jer svi znaju da su muškarci jednostavnija bića koja brzo nalaze rješenja, ne uplićući emocije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U poslu su uglavnom fokusirani na posao i lako odvajaju privatno od poslovnog, pa je s njima, mnoge žene će reći, jednostavnije raditi. No upravo sve ono zbog čega žene i jesu žene, vodeća pozicija može im biti velika prednost ako to znaju pravilno koristiti. U poslu ne bi trebalo biti mjesta emocijama. Krivo, i one su nužne za bolje razumijevanje problema djelatnika, ali ako se primjenjuju u dobroj mjeri.

Žene su bolji slušatelji, zbog majčinskog instinkta imaju često i više razumijevanja, svojim šarmom znaju doći do manje bolnih rješenja, multipraktici su, ali zbog svega toga se više i iscrpljuju. Kad se vrate kući, neke su i supruge, i majke, i kućanice. Muškima je možda relacija “kuća-poso”, ali ženama je “s posla na posao k poslu za posao”.

Emancipacija je naizgled uspjela, ali druga strana medalje ženskog šefovanja često se ogleda u potplaćenosti naspram kolega istog ranga. Zašto? Zbog velike vjerojatnosti da će kad-tad ići na rodiljski dopust, možda i zbog toga što se i dalje u muškom svijetu smatra “da je ženama određena naknada dovoljna” jer se rjeđe bune.

One naivno vjeruju da će im primanja rasti u skladu s uspješnosti posla koji obavljaju. To je barem naivno razmišljanje u Hrvatskoj. Neće. Jer ako se ne pobune, znači da su zadovoljne. Žene su kroz povijest dokazale da mogu biti jednako dobre šefice i vođe, pa i bolje od muškaraca. No teško je zamisliti svijet u kojem se neće morati boriti s uvriježenim predrasudama.

Da bi postala uvažavana šefica, mora se dokazati prvo kolegicama, pa kolegama, svim nadređenima, kao i ambicioznim konkurentima, suspregnuti sve ženske nagone (pa i atribute) i ne puštati suze kad je najteže, odvojiti misli od emocija i sve stečeno znanje i sposobnosti uprijeti u posao. One to mogu. A znate zašto? Jer je to mačji kašalj naspram porođaja!

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Offca 🐑 09.03.2020.

    Neke su ravnopravnije od muškaraca

  • kapunjohan 08.03.2020.

    Ne slažem se ,previše se potencira nejednakost i nepodnošljivost muškaraca i žena , pogotovo u braku. Brak je prostovoljna i dogovorna zajednica i njih dvoje sami organiziraju međusobne obaveznosti i podijelu posla , to im nitko ne može propisati , to ide ili ne i kukanje tu nema mjesta. Poznajem mnogo muškaraca koji kuhaju , drugi peglaju , treći peru suđe , čiste itd.. Isto tako poznajem jako malo oženjenih muškaraca koji bi bilo što kupili ili uradili za domaćinstvo da se ne posavjetuju sa ženom , to sam vidi kod skoro svih ,,naših,, a i kod kosovara pa i mnogih roma. Kukanje o nejednakim plaćama je neobjektivno jer prosječne plaće temelje na poprečnim zaradama a te opet o poslovima koje radi pojedina populacija. Budimo objektivni ,više teških poslova u prosjeku rade muškarci a kod pojedinačnih poslova u našoj državi muškarci i žene ako rade jednake poslove imaju i jednaku plaću. Žene se tek postupno odlučuju za neke visoko plaćane poslove , kirurgija, pilotiranje , kapetani brodova, vojska itd.. Isto tako ja mislim da žene moraju dobivati odgovorne poslove na osnovi svoje sposobnosti a ne kvota jer kvote znače neki privelegij i tako pozicionirane žene neće biti cijenjene.Da s e može bez kvota pokazale su mnoge uspješne žene na mnogim sektorima i ja im na tome čestitam. Istina je da su one u malo slabijem položaju jer su više vezane na obitelj , pa se teže odlučuju za neka radna mijesta , radi putovanja, neugodnog radnog vremena itd. , možda im se zato manje i nudi .

  • ŠtangaŽelezni 08.03.2020.

    Kaj brijete dan žena jedan dan, svaki dan treba biti dan žena. Muškarac koji ne poštuje svoju ženu, ne poštuje samog sebe. Kaj se tiče potpune ravnopravnosti s muškarcima pa dobro se zna tko je u biti bil glavni u Cosa nostri, da dobro vidite baš Vi drage žene aj bok

Komentiraj...
Vidi sve komentare