Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Najteži posao za uspješne žene rušenje je starih predrasuda

Najteži posao za uspješne žene rušenje je starih predrasuda
1

Šefice, žene zmajevi, žene vođe, ratnice, predvodnice, zviždačice... U današnjem svijetu one su sasvim normalna pojava, ali daleko su od potpune ravnopravnosti s muškarcima

VIDEO

Ovo je ipak i dalje muški svijet, u kojem se žene na pozicijama moraju boriti na više razina. Kao i svaka manjina, tako se i žene šefovi susreću s raznim predrasudama.

Ako ukori radnika, onda su joj “oni dani u mjesecu”, ako je dobre volje i pruža veliku podršku, onda je “zadovoljena”, ako se suprotstavi muškim kolegama, onda je “ah, žensko”, ako kolegicama ukazuje na rješenje problema, onda je “ljubomorna jer podređenica bolje od nje izgleda”... To su samo neki od stereotipa s kojima se ove moćne žene susreću. No put tih žena do fotelje, koja je genetski zajamčena jačem spolu, nimalo nije lagan. Suvišno je zalaziti u razliku između žena i muškaraca jer svi znaju da su muškarci jednostavnija bića koja brzo nalaze rješenja, ne uplićući emocije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:14

U poslu su uglavnom fokusirani na posao i lako odvajaju privatno od poslovnog, pa je s njima, mnoge žene će reći, jednostavnije raditi. No upravo sve ono zbog čega žene i jesu žene, vodeća pozicija može im biti velika prednost ako to znaju pravilno koristiti. U poslu ne bi trebalo biti mjesta emocijama. Krivo, i one su nužne za bolje razumijevanje problema djelatnika, ali ako se primjenjuju u dobroj mjeri.

Žene su bolji slušatelji, zbog majčinskog instinkta imaju često i više razumijevanja, svojim šarmom znaju doći do manje bolnih rješenja, multipraktici su, ali zbog svega toga se više i iscrpljuju. Kad se vrate kući, neke su i supruge, i majke, i kućanice. Muškima je možda relacija “kuća-poso”, ali ženama je “s posla na posao k poslu za posao”.

Emancipacija je naizgled uspjela, ali druga strana medalje ženskog šefovanja često se ogleda u potplaćenosti naspram kolega istog ranga. Zašto? Zbog velike vjerojatnosti da će kad-tad ići na rodiljski dopust, možda i zbog toga što se i dalje u muškom svijetu smatra “da je ženama određena naknada dovoljna” jer se rjeđe bune.

One naivno vjeruju da će im primanja rasti u skladu s uspješnosti posla koji obavljaju. To je barem naivno razmišljanje u Hrvatskoj. Neće. Jer ako se ne pobune, znači da su zadovoljne. Žene su kroz povijest dokazale da mogu biti jednako dobre šefice i vođe, pa i bolje od muškaraca. No teško je zamisliti svijet u kojem se neće morati boriti s uvriježenim predrasudama.

Da bi postala uvažavana šefica, mora se dokazati prvo kolegicama, pa kolegama, svim nadređenima, kao i ambicioznim konkurentima, suspregnuti sve ženske nagone (pa i atribute) i ne puštati suze kad je najteže, odvojiti misli od emocija i sve stečeno znanje i sposobnosti uprijeti u posao. One to mogu. A znate zašto? Jer je to mačji kašalj naspram porođaja!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang