To je to što me zanima!

Zna se što bi se trebalo raditi, ali nitko se ne usuđuje započeti

Što treba učiniti? Za početak, uliti nadu građanima. Dati im nadu u promjene. Kako? Ne praznim govorima. Najavom konkretnih mjera
Vidi originalni članak

Ono najgore u našoj drami jest to što su sva rješenja koja nas mogu spasiti jednostavna, jasna i vidljiva, ali kako se zasad čini - nedohvatljiva! Hrvatska danas nalikuje na bogatog baštinika koji se utapa u rijeci; dovukao se nekako u blizinu obale, ona mu je tu, u blizini, ali ga snažni vir vuče prema dnu. Što treba učiniti?

Za početak, uliti nadu građanima. Dati im nadu u promjene. Kako? Ne praznim govorima. Najavom konkretnih mjera. Prvo, najavom postupne demontaže svih neproduktivnih “input” institucija koje bez ikakvog “outputa” troše proračunski novac.

Trećinu Hrvatske čini javni sektor, trećinu apartmani i turizam, samo trećina nešto proizvodi. Jedan zaposleni uzdržava 1,2 penzionera. Pa to ne može ne propasti! Drugo, hitrim uvođenjem kriterija moralnosti i stručnosti u javni život. Ne može Martina Dalić instalirati grupu Borg a onda kotirati kao kandidatkinja za guvernera.

Premijer mora hitro opovrgnuti takve glasine i posuti se pepelom zbog borgovskih nepodopština. Svaki takav događaj, naime, u inozemstvo šalje novi kontingent Hrvata, jer je glavni razlog našeg egzodusa moralni slom društva. Treće: u Hrvatskoj treba odmah početi rezati sve propise i institucije koje koče ulaganja. Četvrto, sve koji budu ulovljeni u traženju mita - a i to je (pre)česta zapreka investiranju - zauvijek izbaciti iz javnih službi, i prepustiti sudu. Neka idu u Irsku kad odsluže kaznu.

Iz javnog sektora treba izbaciti i sve s lažnim diplomama. Peto, dogovoriti se s parlamentarnim strankama koje su pozicije u državi političke a koje stručne, i samo ove prve rotirati prilikom izbora.

Šesto, osmisliti pošten izborni sustav... Itd. Andrej Plenković još ima priliku. Ali umjesto kritike, mora započeti sa samokritikom. Sebe, države, društva i javnog sektora. Samo to bi dalo nadu. To bi značilo da uočavamo greške, a onda ih i popravljamo...

Idi na 24sata

Komentari 92

  • kormilar 27.06.2018.

    Iako u RH živimo u demokraciji hrvatski narod je po "principu klatna" praktički omogućio vladajućem HDZ-u provođenje jednopartijskog sustava tj. novu diktaturu, ali ovaj put suprotnog predznaka u odnosu na bivšu državu!

  • POTPEC 27.06.2018.

    Sve se da riješiti donošenjem novih desetak zakona i uredbi. ALI! ALI, kako da vladajući osiku granu na kojoj side. TEŠKO ili NIKAKO. PRVO doniti zakon o glasanju na izborima: Na izborima smiju glasati samo građani koji žive, rade i plačaju porez u Hrvatskoj. DRUGO: U sabor i vladu ulaze samo građani koji su izabrani. Nikakvi manjinci i dijaspora. Ako manjinci i dijaspora žele svoje predstavnike u saboru nek ih biraju, ali u istom mogu biti kao gledatelji, koji imaju samo pravo pisanim putem dati svoje primjedbe i žalbe. Drukčije nikako. TREĆE: Plače se u saboru moraju znati kolike su i koliko izabrani smiju odsustvovati sa sjednica. A ne kao danas kad gledamo sabor, a u klupama jedva 1% izabranih. Ukinuti sve dodatke i privilegije koje imaju. ČETVRTO: U državnim firmama ukinuti sve privilegirane plače. Maksimalna plača direktora maksimum 3 puta veća od najniže radničke u toj firmi. A Ako je firma u rasulu i puno manja. ITD...ITD....

  • tuti fruti 13 27.06.2018.

    Kakvi su to moderni plitičari u svim vladama naj prije sve unište do zla boga ,a onda počmeju raditi i tada vele mi radimo sramota za takav rad svih političara i onima koji im drže lojtre.Smanite broj zastupni9ka u saboru imačete da pokrijete režije u vladi i sabornici tak i tak je prazna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare