To je to što me zanima!

Znate li koliko ste novaca do sada potrošili na cigarete?

Osim što su štetne, cigarete su gotovo svakim danom sve skuplje. Naše kolumnistice donose vam uvid u troškove prosječnog pušača
Vidi originalni članak

Pušenje je štetno! Pušenje ubija! Zvuči poznato? To su riječi koje svaki roditelj upućuje svojem djetetu na pragu puberteta, a u novije vrijeme to su i upozorenja koja se nalaze na svakoj kutiji cigareta.

S financijske strane, cigarete predstavljaju značajan trošak svakog pušača. Računica je jednostavna. Cijena kutije cigareta kreće se od 13 kuna na više, s tim da je prosječna cijena oko 18 kuna. Pušač koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta minimalno potroši 4.745 kuna dok je prosječni trošak nešto viši i iznosi 6.570 kuna. Svaki pušač zna da to nije uvijek samo cigareta, već i kava pa se tako trošak značajno povećava.

Financijsko i zdravstveno uništavanje

Zamislite sada osobu koja je počela pušiti s 20 godina i da je tek sa 60 godina konačno odlučila prestati pušiti. Uz uvjet da se cijena cigareta ne mijenja, u tom pušačkom stažu u dim je bespovratno otišlo 262.800 kuna (!) ili približno 35.000 eura. Kada je riječ o supružnicima pušačima to je nevjerojatnih 70.000 eura, zapravo stan od 40 kvadrata. I to je iznos bez kamata.

Bez obzira na ovu solidnu svotu novca koju svaki pušač može uštedjeti, u Hrvatskoj ima 1,2 milijuna pušača, što znači da je gotovo svaka treća odrasla osoba pušač.

Pušači, svakako, imaju pravo potrošiti svoj novac na cigarete uživajući u svojoj navici. Ali trebaju znati da osim novca koje dnevno troše na svoje cigarete i na druge načine financijski uništavaju sebe i/ili svoje bližnje.

Razmislite o sljedećem:

  • ukupni društveni trošak pušača – zbog narušenog zdravlja uzrokovanog pušenjem, trošak liječenja je veći nego kod nepušača. Znate li da su u Hrvatskoj troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći od financijske koristi države od prodaje cigareta.
  • pušenje na radnom mjestu – iza nas su dani kada se moglo pušiti na radnom mjestu. Istinski pušači, zbog svoje ovisnosti, prisiljeni su s vremena na vrijeme napustiti radno mjesto kako bi udahnuli spasonosni dim. Poslodavci ne gledaju na to blagonaklono. Zar je zaista ta cigareta vrijedna toga?
  • obitelj – pušači narušavaju zdravlje okoline, a prvenstveno svojoj obitelji (pasivno pušenje jedan od glavnih uzročnika raka pluća). Osim toga, narušavaju i financijsku poziciju svoje obitelji. Novac koji pušač troši na cigarete, može se potrošiti mnogo bolje i korisnije ili pak može stvoriti manji financijski stres (manji odljev novca) i veću harmoniju u obitelji. Neki se pušači opravdavaju s tim da je to jedini užitak koji si mogu priuštiti. Ako se još jednom vratimo na početak ove priče, vidljivo je da bi si mogli priuštiti i mnogo više od jedne štetne kutije cigareta dnevno. I za kraj, ako pušač svoju lošu naviku prenese na svoju djecu, prenio mu je financijsku neravnotežu.

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • vfurting 12.08.2012.

    Precizni Njemci su izračunali daleko strašniju cifru, ako 30 godina pušiš 30 cigareta dnevno, to je 100 000eureka. Kako su cijene sad tu negdje, a ozbiljan pušač toliko popuši, to je ozbiljan stan. A u kući obično puši više njih. Pa vi računajte.

  • astra24 11.08.2012.

    Najgore mi je kad vidim da netko traži preko medija pomoć jer ne može kupiti litru mlijeka za djecu na dan,a slika se s cigaretom u ruci i pokazuje nam da sebi može priuštiti i 3-4 litre "mlijeka" na dan. To me stvarno uvrijedi i razbjesni.

  • ŠimoŽgela 10.08.2012.

    ne pusim ima nepuna godina dana....osim fizicki boljeg osjecaja razlike nema...jer taj novac koji sam trosio na cigarete....nevidljivo ode na nesto drugo...i nemam taj novac da stavim na stranu,prema tome ove racunice su glupost.....jer dok pusis,odvajas za cigarete....a kad ne pusis,to ode na neki drugi trosak....onako si bar znao da je to otislo na cigarete...ovako pojma nemas na sta je otislo....ali definitivno bi svi trebali barem smanjiti...zbog zdravlja...jer usitinu je lakse....

Komentiraj...
Vidi sve komentare