Obavijesti

Kolumne

Komentari 28

Znate li koliko ste novaca do sada potrošili na cigarete?

Osim što su štetne, cigarete su gotovo svakim danom sve skuplje. Naše kolumnistice donose vam uvid u troškove prosječnog pušača

VIDEO

Pušenje je štetno! Pušenje ubija! Zvuči poznato? To su riječi koje svaki roditelj upućuje svojem djetetu na pragu puberteta, a u novije vrijeme to su i upozorenja koja se nalaze na svakoj kutiji cigareta.

S financijske strane, cigarete predstavljaju značajan trošak svakog pušača. Računica je jednostavna. Cijena kutije cigareta kreće se od 13 kuna na više, s tim da je prosječna cijena oko 18 kuna. Pušač koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta minimalno potroši 4.745 kuna dok je prosječni trošak nešto viši i iznosi 6.570 kuna. Svaki pušač zna da to nije uvijek samo cigareta, već i kava pa se tako trošak značajno povećava.

Financijsko i zdravstveno uništavanje

Zamislite sada osobu koja je počela pušiti s 20 godina i da je tek sa 60 godina konačno odlučila prestati pušiti. Uz uvjet da se cijena cigareta ne mijenja, u tom pušačkom stažu u dim je bespovratno otišlo 262.800 kuna (!) ili približno 35.000 eura. Kada je riječ o supružnicima pušačima to je nevjerojatnih 70.000 eura, zapravo stan od 40 kvadrata. I to je iznos bez kamata.

Bez obzira na ovu solidnu svotu novca koju svaki pušač može uštedjeti, u Hrvatskoj ima 1,2 milijuna pušača, što znači da je gotovo svaka treća odrasla osoba pušač.

Pušači, svakako, imaju pravo potrošiti svoj novac na cigarete uživajući u svojoj navici. Ali trebaju znati da osim novca koje dnevno troše na svoje cigarete i na druge načine financijski uništavaju sebe i/ili svoje bližnje.

Razmislite o sljedećem:

  • ukupni društveni trošak pušača – zbog narušenog zdravlja uzrokovanog pušenjem, trošak liječenja je veći nego kod nepušača. Znate li da su u Hrvatskoj troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći od financijske koristi države od prodaje cigareta.
  • pušenje na radnom mjestu – iza nas su dani kada se moglo pušiti na radnom mjestu. Istinski pušači, zbog svoje ovisnosti, prisiljeni su s vremena na vrijeme napustiti radno mjesto kako bi udahnuli spasonosni dim. Poslodavci ne gledaju na to blagonaklono. Zar je zaista ta cigareta vrijedna toga?
  • obitelj – pušači narušavaju zdravlje okoline, a prvenstveno svojoj obitelji (pasivno pušenje jedan od glavnih uzročnika raka pluća). Osim toga, narušavaju i financijsku poziciju svoje obitelji. Novac koji pušač troši na cigarete, može se potrošiti mnogo bolje i korisnije ili pak može stvoriti manji financijski stres (manji odljev novca) i veću harmoniju u obitelji. Neki se pušači opravdavaju s tim da je to jedini užitak koji si mogu priuštiti. Ako se još jednom vratimo na početak ove priče, vidljivo je da bi si mogli priuštiti i mnogo više od jedne štetne kutije cigareta dnevno. I za kraj, ako pušač svoju lošu naviku prenese na svoju djecu, prenio mu je financijsku neravnotežu.

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin