To je to što me zanima!

Matej Baričević Đorđević: 'Treba stalno tražiti dugoročno održive načine opskrbe energijom'

Detaljnije o energetici, vlastitoj proizvodnji temeljenoj na obnovljivim izvorima energije, kojima Hrvatska obiluje, Baričević Đorđević govorit će na konferenciji '180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni'
Vidi originalni članak

Problemi povezani s energetskom sigurnošću Hrvatske i zelenom tranzicijom po uzoru na Europsku uniju nisu ništa novo. Iako u nekim parametrima malo kaskamo kad je riječ o električnoj energiji, Matej Baričević Đorđević, predsjednik uprave HeneR energy solutionsa, uvjerava nas da se Lijepa Naša ipak može pohvaliti mnogim pozitivnim primjerima održivosti, u kojima smo čak bolji i spremniji od nekih drugih europskih zemalja.

Detaljnije o energetici, samodostatnosti, utjecaju nove valute i vlastitoj proizvodnji temeljenoj na obnovljivim izvorima energije, kojima Hrvatska obiluje, Baričević Đorđević imat će prilike govoriti na trećoj biznis konferenciji platforme Kvaka24, pod nazivom "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja.

Energetska kriza

Od kada je počeo rat u Ukrajini, rasprave o porastu cijena energenata ne jenjavaju i evidentno je da su visoke cijene energenata značajno utjecale na gospodarstvo i životni standard građana. Iako se situacija u posljednje vrijeme malo smirila, ako se ova globalna energetska kriza nastavi, moglo bi doći do dodatnih povećanja troškova proizvodnje, poskupljenja energije za kućanstva i poslovne subjekte te negativnih učinaka na inflaciju.

- Važno je zato da vlasti, energetske tvrtke i potrošači nastave pažljivo pratiti situaciju i tražiti dugoročno održive načine opskrbe energijom - ističe Baričević Đorđević.

Velik potencijal obnovljivih izvora energije

Razvoj održivih načina opskrbe energijom cilj je kojem posljednjih nekoliko godina teže i građani i država. Vidljiv je tako kod građana porast investicija u solarne elektrane, a vlast radi na aktivnom razvoju i primjeni raznih tehnoloških rješenja na području električne energije i obnovljivih izvora energije. Hrvatska je u navedenim područjima ostvarila značajna dostignuća, a naš nam je sugovornik ovom prilikom naveo tek nekoliko primjera. 

- Postoje mnogobrojne solarne elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane diljem zemlje. One pridonose ukupnoj proizvodnji električne energije. Hrvatska, uz to, provodi mjere za povećanje energetske učinkovitosti, a to uključuje promociju energetski učinkovitih zgrada, ugradnju pametnih mjerila, poticanje korištenja energetski učinkovitih uređaja i sustava te edukaciju o energetskoj učinkovitosti - opisuje predsjednik uprave HeneR energy solutionsa i dodaje:

- Naša država aktivno radi i na povezivanju svojeg energetskog sustava s drugim zemljama u regiji kako bi se poboljšala energetska sigurnost i podržao tržišni razvoj električne energije. Uz to, ulaže napore u promicanje električne mobilnosti. Postoje inicijative za izgradnju punionica za električna vozila, poticaji za kupnju električnih vozila te promicanje električne mobilnosti kao održivog oblika prijevoza.

Hrvatsko gospodarstvo u očima stručnjaka

Izuzev teme o energetskoj sigurnosti Hrvatske, razni će se stručnjaci na konferenciji potruditi u okviru prvog panela, "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze", dati presjek trenutačne ekonomske situacije u Hrvatskoj u odnosu na Europu i globalne trendove s posebnim osvrtom na utjecaj nove valute.

Na drugom panelu, "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni", raspravljat će se o tome kako će deficit radne snage u sljedećim godinama biti ključan problem hrvatske i europske ekonomije. Konferencija će otvoriti i goruću temu utjecaja trenutne globalne krizne situacije na pojedino poslovanje. Činjenicu da se današnje kompanije susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti detaljno će obrazložiti stručnjaci na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka".

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Posljednji će se panel, "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu", pozabaviti pitanjima poput: "Tko su predvodnici implementacije AI rješenja u hrvatskom biznisu?", "Hoće li nas umjetna inteligencija uskoro zamijeniti na radnim mjestima?" te "Koja nas tehnološka rješenja uskoro očekuju i koje su promjene u zakonodavstvu nužne kako bi sve funkcioniralo?".

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen. 

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • purgerk@3 31.05.2023.

    Kad procitam odrzivost padne mi mrak na oci. Samo sto ne krenu na cyber napade pa na redukciju struje… kaze prekid lanaca opskrbe… zvuci kao film mad max…ili igre gladi… zato forsaju vlakove

  • gojko ercegovac 30.05.2023.

    Animmi popussii mi kullacc

  • 30.05.2023.

    Koliko ce opet eu biti ulozeno na pranje mozgova a koristi nikakve...koliko ste napravili kaanala za navodnjavanje da imaju sto turisti jesti domace je domace;turisti ne zive od zraka

Komentiraj...
Vidi sve komentare