To je to što me zanima!

10 činjenica o jogurtu: Nastao slučajno i postao superhrana

Za nutricioniste neizostavni dio zdrave prehrane, jogurt je saveznik vitke linije, dobrog imuniteta te zdrave probave. Otkrijte deset zanimljivosti o jogurtu
Vidi originalni članak

Jogurt je savršena namirnica koja obiluje kalcijem i dobrim bakterijama koje uravnotežuju prehranu, jačaju kosti, ali i tjeraju depresiju. Nutricionisti ističu kako ne postoji zdrava prehrana bez dodatka jogurta, a donosimo vam deset zanimljivih činjenica o tom savezniku vitke linije:

  • 1. Nastao je slučajno: Vjeruje se kako je prvi jogurt nastao pukom slučajnošću u Mezopotamiji oko pet tisuća godina prije nove ere, kiseljenjem mlijeka uz pomoć dobrih bakterija. Sama riječ jogurt potječe iz Turske, a znači "zgusnuti se". U široj je upotrebi jogurt od 16. stoljeća. Proizvodi se od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.
  • 2. Lakše se probavlja od mlijeka: Velik broj ljudi koji ne podnosi mlijeko zbog laktoze u njegovom sastavu ili pak alergije na proteine, mogu uživati u jogurtu. Razlog za to je proces pretvaranje laktoze u glukozu tijekom fermentacije, a bakterijski enzimi djelomično probavljaju mliječni protein kazein, zbog čega je jogurt lakše probavljiv.
  • 3. Gušći su jogurti saveznici u vježbanju: One gušće verzije jogurta obiluju proteinima i ugljikohidratima zbog čega se preporučuje jesti nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utječu na rast mišića, ugljikohidrati uravnotežuju razinu inzulina u organizmu.
  • 4. Jogurt za ljepši osmijeh: Jogurt je odličan izbor za zube, on jača caklinu i smanjuje karijes. Osim toga, ublažava loš zadah tako što dobre bakterije smanjuju razinu sumporovodika, vodećeg uzročnika neugodnog zadaha. Stručnjaci preporučuju jogurt jesti najmanje nekoliko puta na tjedan. 
  • 5. Uz jogurt na dan tlak je niži: Redovito jedenje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Tufts u Bostonu provedena na 2000 ljudi. Znanstvenici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tijekom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto. 
  • 6. Jogurt sadrži više kalija od banana: Jogurt obiluje kalijem, a dok banana sadrži oko 42 miligrama kalija, već šalica jogurta sadrži 579 miligrama kalija. Kalij je neophodan za zdravlje organizma, a manjak uzrokuje umor mišića, grčeve, zatvor i nepravilnosti u radu srca.
  • 7. Borac protiv prehlade: Baš kao što utječu na probavu, probiotici jačaju imunitet i sprječavaju prehladu. Brojne studije potvrdile su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za 25 posto.
  • 8. Smanjuje rizik od dijabetesa: Svaki tjedan trebalo bi pojesti od 500 do 625 grama jogurta, jer redovito jedenje ove superhrane smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za trećinu, pokazala je studija Sveučilišta Cambridge.
  • 9. 'Tjera' depresiju: Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utječu na dijelove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osjećajem boli. Mehanizmi zaduženi za te promjene nisu razjašnjeni, no očito je da dobre bakterije u probavnom sustavu šalju molekularne signale mozgu.
  • 10. Jogurt za dugovječnost: U dijelovima svijeta gdje je jogurt sastavni dio svakodnevne prehrane, očekivana je životna dob viša, a redovito jedenje jogurta se povezuje i s pojačanom vitalnošću u starijoj životnoj dobi. 
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare