To je to što me zanima!

15 super savjeta kako savršeno rasporediti suđe u vašoj perilici

Voda ne cirkulira cijelom perilicom jednako, a nekom suđu je potrebno više kvašenja dok je drugom potrebniji jak mlaz vode. Donosimo 15 savjeta uz koje ćete rjeđe vraćati suđe nazad na pranje
Vidi originalni članak

Kako bi se suđe savršeno opralo svaki put u perilici, postoji nekoliko trikova koji će vam to omogućiti: 

  • Dok slažete tanjure na donjem dijelu, neka jedan bude veliki, a jedan mali. Tako će više vode doprijeti do njih i bolje ih oprati.
  • Velike površine poput plastičnih daski za rezanje, plehova, tava ili velikih tanjura preporučuje se staviti uz rubove. Tako će i prskalice moći neometano raditi, a i dobro će se oprati. 
  • U novijim perilicama nije potrebno ispirati svaki tanjur. Dovoljno je samo odstraniti ostatke hrane ako planirate uključiti perilicu tijekom istog dana. 
  • Noževe radi sigurnosti oštricom uvijek okrenite prema dolje. Ako imate malu djecu u kući, preporučuje se tako složiti i vilice.
  • Beštek je dobro sortirati tako da vilice stavljate u poseban odjeljak, noževe također, kao i žlice. Tako ćete trošiti manje vremena kada ih budete spremali. Samo ćete ih uzeti u ruku jednim potezom i staviti u ladicu. 
  • Tave složite uz rub, idealno je onako kako slažemo i tanjure. 
  • Šalice i čaše idu u gornju košaru, a preporučuje se ostaviti malo mjesta između njih kako se ne bi oštećivali međusobnim trenjem
  • Šalice složite tako da drškica prolazi kroz prored. 
  • Zdjelice se idealno peru na gornjem dijelu, a treba ih staviti tako da se naslanjaju jedna na drugu i da ulaze u svoj odjeljak. 
  • Ako imate posudicu za beštek koja se može rastaviti po sredini, možete je odvojiti i prisloniti skroz uz rub kako bi dobili više prostora.
  • Perilicu ne treba pretrpavati jer se većina suđa tada neće moći dobro oprati.
  • Prije nego upalite perilicu dobro je otvoriti toplu vodu na pipi u kuhinji. Tako će prva voda u perilici biti topla, a i bit ćete sigurni da je odvod prohodan.
  • Ako perilicu nećete upaliti isti dan, a nemate običaj ispirati sve tanjure onda je dobro suđe složiti ovisno o tome što je bilo na njemu. Istraživanja su pokazala da je uz rubove perilice u donjoj košari bolje staviti suđe s ostacima koji su bazirani na proteinima, npr. jaja ili meso jer njima treba više vremena da se dobro operu. Tuda voda sporije prolazi pa se to suđe može bolje namočiti i ostaci se onda bolje operu.
  • Iznad i ispod rotacijskog dijela prskalice najbolje je staviti posude u kojima je bila hrana bazirana na ugljikohidratima. Npr. posude od pire krumpira ili umaka od rajčice. Njima treba jak mlaz vode da bi se dobro oprali, a on je najjači upravo na tom mjestu. Njima je potrebno manje deterdženta, a više sile. 
  • Periodično očistite svoju perilicu. Provjerite filtere, uklonite ostatke i isperite pod vrućom vodom. Po dnu perilice pospite sodu bikarbonu, a u pretinac za tabletu stavite bijeli alkoholni ocat. Pokrenite na najvišoj temperaturi. 
Idi na 24sata

Komentari 29

  • Liverpool_YNWA 29.10.2016.

    ne znam ja to ni upaliti a ni složiti..

  • montello 29.10.2016.

    dobar članak

  • Prki600 29.10.2016.

    U Hrvata se kaže slavina a ne PIPA, dragi prepisivači, i kakve veze ima topla voda na slavini s perilicom???????? 99% ljudi ima ventil za perilicu ispod sudopera a ako ima na ventil na slavini taj vuče samo hladnu dolaznu vodu. Jel vas TZV novinare na ovom poralu plaćaju za ovo ili vi to radite da ubijete vrijeme u životu jer nemate kvalitete da radite taj posao u nekoj ozbiljnoj firmi, jel ste studenti pa odrađujete neki staž ili učenici na praksi ili što god, daj nam objasnite jer nemoguće je ovakvo novinarstvo nazivati novinarstvom i pri tome biti ozbiljan o tome.

Komentiraj...
Vidi sve komentare