To je to što me zanima!

5 najmirišljavijih sobnih biljaka

Kumkvat, noćni jasmin ili kubanski origano samu su neke od biljaka koje vašem domu mogu pružiti nevjerojatan miris. Naučite kako o njima brinuti i uživajte u rapsodiji divnih mirisa
Vidi originalni članak

Nema ničeg boljeg od ulasku u kuću ili stan koji predivno miriše. Još je bolje kad čak ne morate zapaliti svijeću već samo dopustiti svojim sobnim biljkama da odrade sav posao. Stephen McFarlane, regionalni menadžer za uređenje okoliša u tvrtki Sandals Resorts International, uzgaja kod kuće nekoliko vrsta sobnih biljaka, poput noćnog jasmina, kubanskog origana i voštanog cvijeta koji prostor savršeno napune mirisima.

POGLEDAJTE VIDEO: Superbiljke protiv stresa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Najveći faktor pri odabiru sobne biljke izvrsnog mirisa je količina potrebne svjetlosti. Što je više svjetla, to je bolje za sobne biljke s mirisnim cvjetovima - rekao je.

Donosimo pet aromatičnih biljnih vrsta, kao i njihove specifične potrebe u smislu izlaganja suncu, zalijevanja i drenaže kako bi vaše zeleno blago bilo zdravo i mirisno.

RECEPT Pripremite raviole od muškatne tikve sa maslacem od kadulje

1. Kumkvat

Male, sporo rastuće agrume s mirisnim cvjetovima, kao što je kumkvat, vrijedi uzeti u obzir.

- Kako biste se brinuli za ovu biljku, trebali biste izbjegavati ostavljati je na vlažnom tlu, a što više svjetla primi, to je bolje za biljku - savjetuje McFarlane.

- Zalijevajte biljku dok voda ne krene curiti iz drenažnih rupa. Također biste trebali izbjegavati uzgoj agruma u blizini grijača ili klima uređaja i zaštititi ih od propuha s prozora i vrata. Pobrinite se da upotrijebite gnojivo preporučeno za agrume i prestanite s upotrebom zimi kad prestane rasti - dodaje.

2. Jasmin

Iako nije citrus, jasmin ima nevjerojatno mirisne cvjetove, slične citrusima, a potrebno je orezivanje kako bi ostalo malo i kompaktno. McFarlane savjetuje potpuno izlaganje suncu i dosljedno zalijevanje. Upotrijebite uravnoteženo gnojivo, odnosno potražite ono s 15-15-15 omjerom i mješavinom dušika, fosfora i kalija, te prestanite s upotrebom kad aktivni rast prestane zimi.

3 NAČINA Evo kako izmoriti hiperaktivno dijete - bitna je dobra strategija

3. Noćni jasmin

S obzirom na njegovo ime, vjerojatno biste mislili da je riječ o jasminu, ali zapravo je ovaj cvijet član porodice velebilje. Međutim, ova biljka najviše miriše samo noću. McFarlane savjetuje da biljku držite na sunčanom mjestu i da je osušite između zalijevanja.

- Gnojite ga polujakim, uravnoteženim gnojivom tijekom vegetacije i obrezujte nakon cvatnje kako biste potaknuli dodatno cvjetanje - kaže McFarlane.

4. Kubanski origano

Ova biljka će dati najbolji miris ako je protrljate rukom ili je postavite blizu prozora.

- Coleus amboinicus najbolji je pri jakom svjetlu s dobro dreniranim tlom. Neka se gornjih pet centimetra tla osuše i pri zalijevanju nemojte pretjerivati - kaže McFarlane. Držite ga u malom loncu i redovito ga orezujte.

LJETNI STIL 10 ideja za jednostavne frizure s maramom ili malim špangicama

5. Voštani cvijet

Ovo je voštana lisnata loza koja ima mirisne cvjetove u obliku zvijezde.

- Njima treba jarko, neizravno svjetlo, po mogućnosti dalje od oštrog poslijepodnevnog svjetla, ali budite oprezni jer s premalo svjetla neće cvjetati. Redovito zalijevajte tijekom vegetacije te ostavite gornjih pet centimetra tla da se osuše između zalijevanja. Nemojte rezati ​​duge vitice biljke, tu nastaju novi listovi i cvjetni grozdovi - savjetuje McFarlane, piše Real Simple.

POGLEDAJTE I MOZAMBIK S DUŠANOM BUĆANOM I SAROM HDAGHAOM: 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • 23.08.2021.

    Imam vanjski Jasmin i Madagaskarski koji ima krupni cvijet i ne može biti vani jer nepodnosi vrucinu ,ima jak miris

  • MOC JE U ZNANJU 23.08.2021.

    Jasmin nije za zatvorene prostore jer je otrovan i njegov miris izaziva glavobolju . Kubanski origano miriše lepo . I imam i njega i voštani cvet koga obožavam . Zaista zahvalne biljke za održavanje   i prelepe su  .

Komentiraj...
Vidi sve komentare