To je to što me zanima!

5 namirnica bogatih kalcijem koje treba jesti svakodnevno

Jogurt je puno veći izvor kalcija od mlijeka, a za pravilnu nadoknadu ovog vrijednog minerala redovite uzimajte i tvrde sireve, sušeno voće, sojino brašno i ribu
Vidi originalni članak
  1. Jogurt - Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija. 
  2. Tvrdi sirevi - Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti. 
  3. Sojino brašno - Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom. 
  4. Sušeno voće - Najbolji izbor su smokve i datulje, ističe Sandra Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove. 
  5. Riba - Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), s kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Idi na 24sata

Komentari 21

  • OrcaPerestrojka 02.11.2016.

    Da prdneš u mliko sir bi bio skup. I to na Pagu pogotovo.

  • IndodaM 01.11.2016.

    A što trebaju jesti oni što žive od ljubavi, pitam ja vas!?:P

  • master152_ 01.11.2016.

    Na jelovniku mi je sve osim soje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare