Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

5 namirnica bogatih kalcijem koje treba jesti svakodnevno

Jogurt je puno veći izvor kalcija od mlijeka, a za pravilnu nadoknadu ovog vrijednog minerala redovite uzimajte i tvrde sireve, sušeno voće, sojino brašno i ribu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
21 komentara
 1. Jogurt - Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija. 
 2. Tvrdi sirevi - Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti. 
  . | Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
 3. Sojino brašno - Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom. 
 4. Sušeno voće - Najbolji izbor su smokve i datulje, ističe Sandra Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove. 
  Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
 5. Riba - Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), s kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
  Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message