Bomboni i ljepljivi slatkiši su puni šećera i treba im dulje vremena da se rastope nego čokolada. Prilikom rastapanja, bakterije iz plaka pretvaraju taj šećer u kiselinu koja oštećuje caklinu i ubrzava nastanak karijesa.
|
Foto: Fotolia
<font face="tahoma, arial, helvetica, sans-serif"><span style="font-size: 12px;">U limenci gaziranog soka u prosjeku ima 11 žličica šećera što utrostručuje truljenje zubi, a kiselina uništava zubnu caklinu. Upravo zbog toga se preporučuje izbjegavati te sokove ili ih piti na slamčicu. </span></font>
|
Foto: Fotolia
Jake kiseline iz citrusa nagrizaju zubnu caklinu i ubrzavaju propadanje zubi, a ne pomaže ni pranje. Preporučuje se usta isprati hladnom vodom, a s pranjem treba pričekati najmanje sat vremena. Naime, četkicom se kiselina širi po ustima i prodire dublje u zube.
|
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Kava ostavlja mrlje na zubima zbog čega oni izgledaju žuti, oštećuje caklinu i može uzrokovati upalu zubnog mesa. Osim kave, i alkohol smanjuje prirodnu proizvodnju sline koja štiti zube od ostataka hrane i štetnih kiselina te nadražuje zubno meso.
|
Foto: Fotolia
Čips i kruh se mogu zadržati među zubima i uzrokovati nakupljanje plaka koji oštećuje zubnu caklinu. Upravo zbog toga zube nakon jedenja čipsa treba očistiti zubnim koncem kako biste spriječili nakupljanje bakterija.
|
Foto: Fotolia
Suho voće se baš kao i mekani bomboni lijepi za zube, pa na tim mjestima slina ne može neutralizirati kiselinu koja se stvara i oštećuje zubnu caklinu.
|
Foto: Fotolia
Kiselina iz gaziranih sokova i citrusa nagriza zubnu caklinu, kava i alkohol ostavljaju mrlje na zubima, a suho voće i ljepljivi bomboni povećavaju rizik od karijesa