To je to što me zanima!

7 pilećih marinada zbog kojih će svi misliti da ste Masterchef

Najbolji način da bijelom mesu piletine pružite neodoljiv okus i aromu je pripremiti je u dobroj marinadi. A još bolje je kad to možete napraviti unaprijed i zamrznuti. Donosimo 7 recepata za marinadu
Vidi originalni članak

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu. 

Uz dobru kombinaciju začina i umaka čak i bijelo meso piletine može postati vrhunsko jelo bogato okusima. Kako bi postigli fantastični okus važno je znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada, piše Sweet Peas.

1. Marinada od korijandera i limete

Sastojci:

  • 1 jušna žlica / 15 ml maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica / 15 ml limunovog soka
  • 2 čajne žlice / 10 ml žličice meda
  • 1/4 šalice /  60 sjeckanog korijandera
  • 1 mljeveni češanj češnjaka
  • 1/8 čajne žličice soli

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte. Stavite u zamrzivač. Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20 - 25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu par puta s umakom.

2. Marinada od češnjaka, soja sosa i meda

Sastojci:

  • 1 jušna žlica / 15 ml maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica / 15 ml soje umak 
  • 2 jušne žlice / 30 ml meda
  • 1 mljeveni češnjak 
  • 2 jušne žlice / 30 ml vode

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite - ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.

3. Teriyaki marinada

  • 1/3 šalice / 70 ml soja sosa
  • 2 jušne žlice / 30 ml meda
  • 3 jušne žlice / 45 ml ulja od kikirikija (ili maslinovog ulja)
  • 1 čajna žličica / 5 ml sezamovog ulja
  • 1/2 čajne žličice / 2,5 g češnjaka u prahu
  • 1/2 čajne žličice / 2,5 g mljevenog đumbira
  • sezam

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač. ovako pripremljeno meso se može nakon odmrzavanja peći, grilati, pa čak i skuhati.

4. Marinada s crvenim vinom i Worcestershire umakom

Sastojci:

  • 2 šalice / 475 ml suhog crnog vina
  • 1/2 šalice / 120 ml maslinovog ulja
  • 1/4 šalice / 60 ml soja sosa
  • 1 do 2 češnjaka
  • 2 jušne žlice / 30 ml smeđeg šećera
  • 1 jušna žlica /15 ml Worcestershire umaka
  • 1 čajna žličica / 5 g svježe naribanog đumbira
  • Neobavezno: 2 čajne žlice / 10 ml gustina (za umak)

Priprema:

Sve sastojke treba zakuhati i pustiti da se u potpunosti ohlade. Dodajte piletinu i pustite da stoji 15- 20 minuta. nakon toga piletinu i marinadu stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Piletinu u marinadi pripremite u roku od 30 dana. 

5. Marinada od soje i slatkih chilli papričica

Sastojci:

  • 3 jušne žlice / 45 ml slatkog chili umaka
  • 1 i 1/2 jušne žlice / 22,7 ml soja sosa 
  • 2 jušne žlice /45 ml vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i dodajte piletini. Zamrznite piletinu u marinadi. Ovako piletina može stajati do 3 mjeseca. Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu par puta s umakom.

6. Marinada od ananasa

Sastojci: 

  • 1 šalica / 240 ml zdrobljenog ananasa
  • 1/3 šalice / 80 ml sojinog umaka
  • 1/3 šalice / 80 ml meda
  • 1/4 šalice / 60 ml jabučnog octa
  • 1 do 2 češnjaka, mljeveno
  • 1 čajna žličica / 5 g đumbira u prahu
  • 1/2 čajne žličice / 2,5 ml češnjaka u prahu

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Ostavite u marinadi oko 15 minuta.  Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta. marinadu nakon pečenja se može iskoristiti u pripremi povrća, tofua, riže, pire krumpira ili nekog drugog priloga.

7. Marinada od Curryja i jogurta

Sastojci:

  • 1 šalica / 240 ml običnog jogurta
  • 1/3 šalice / 80 ml nasjeckanog luka
  • 1 do 2 češnjaka, mljeveno
  • 3 čajne žličice / 15 g curryja u prahu
  • 1 čajna žličica / 5 ml maslinovog ulja

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite -  ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mani30 17.11.2018.

    Ma ni jedan chef mi nije ravan kad piletinu mariniram u mješanom ulju, pa dodam začina koje imam kod kuće.. Uz klasične začine dodam malo lovora i malo ružmarina. Piletina bude za prste polizat. 😋

Komentiraj...
Vidi sve komentare