Najbolji način da bijelom mesu piletine pružite neodoljiv okus i aromu je pripremiti je u dobroj marinadi. A još bolje je kad to možete napraviti unaprijed i zamrznuti. Donosimo 7 recepata za marinadu
7 pilećih marinada zbog kojih će svi misliti da ste Masterchef
"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo."
Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu.
Uz dobru kombinaciju začina i umaka čak i bijelo meso piletine može postati vrhunsko jelo bogato okusima. Kako bi postigli fantastični okus važno je znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada, piše Sweet Peas.
1. Marinada od korijandera i limete
Sastojci:
- 1 jušna žlica / 15 ml maslinovog ulja
- 1 jušna žlica / 15 ml limunovog soka
- 2 čajne žlice / 10 ml žličice meda
- 1/4 šalice / 60 sjeckanog korijandera
- 1 mljeveni češanj češnjaka
- 1/8 čajne žličice soli
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte. Stavite u zamrzivač. Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20 - 25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu par puta s umakom.
2. Marinada od češnjaka, soja sosa i meda
Sastojci:
- 1 jušna žlica / 15 ml maslinovog ulja
- 1 jušna žlica / 15 ml soje umak
- 2 jušne žlice / 30 ml meda
- 1 mljeveni češnjak
- 2 jušne žlice / 30 ml vode
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite - ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.
3. Teriyaki marinada
- 1/3 šalice / 70 ml soja sosa
- 2 jušne žlice / 30 ml meda
- 3 jušne žlice / 45 ml ulja od kikirikija (ili maslinovog ulja)
- 1 čajna žličica / 5 ml sezamovog ulja
- 1/2 čajne žličice / 2,5 g češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice / 2,5 g mljevenog đumbira
- sezam
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač. ovako pripremljeno meso se može nakon odmrzavanja peći, grilati, pa čak i skuhati.
4. Marinada s crvenim vinom i Worcestershire umakom
Sastojci:
- 2 šalice / 475 ml suhog crnog vina
- 1/2 šalice / 120 ml maslinovog ulja
- 1/4 šalice / 60 ml soja sosa
- 1 do 2 češnjaka
- 2 jušne žlice / 30 ml smeđeg šećera
- 1 jušna žlica /15 ml Worcestershire umaka
- 1 čajna žličica / 5 g svježe naribanog đumbira
- Neobavezno: 2 čajne žlice / 10 ml gustina (za umak)
Priprema:
Sve sastojke treba zakuhati i pustiti da se u potpunosti ohlade. Dodajte piletinu i pustite da stoji 15- 20 minuta. nakon toga piletinu i marinadu stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Piletinu u marinadi pripremite u roku od 30 dana.
5. Marinada od soje i slatkih chilli papričica
Sastojci:
- 3 jušne žlice / 45 ml slatkog chili umaka
- 1 i 1/2 jušne žlice / 22,7 ml soja sosa
- 2 jušne žlice /45 ml vode
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i dodajte piletini. Zamrznite piletinu u marinadi. Ovako piletina može stajati do 3 mjeseca. Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu par puta s umakom.
6. Marinada od ananasa
Sastojci:
- 1 šalica / 240 ml zdrobljenog ananasa
- 1/3 šalice / 80 ml sojinog umaka
- 1/3 šalice / 80 ml meda
- 1/4 šalice / 60 ml jabučnog octa
- 1 do 2 češnjaka, mljeveno
- 1 čajna žličica / 5 g đumbira u prahu
- 1/2 čajne žličice / 2,5 ml češnjaka u prahu
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Ostavite u marinadi oko 15 minuta. Piletinu treba otopiti i peći u pećnici prije zagrijanoj na 220°C. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta. marinadu nakon pečenja se može iskoristiti u pripremi povrća, tofua, riže, pire krumpira ili nekog drugog priloga.
7. Marinada od Curryja i jogurta
Sastojci:
- 1 šalica / 240 ml običnog jogurta
- 1/3 šalice / 80 ml nasjeckanog luka
- 1 do 2 češnjaka, mljeveno
- 3 čajne žličice / 15 g curryja u prahu
- 1 čajna žličica / 5 ml maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite - ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.