Đumbir je stari narodni lijek kojeg tradicionalno koriste stanovnici sjeverozapadne Europe, a sve češće i kod nas. Njime se liječe brojni zdravstveni problemi, od prehlade do zatvora, a može se koristiti sušeni ili svježi. Studije pokazuju da đumbir djeluje protuupalno te je odlična prevencija protiv raka pluća i probavnog sustava, a često se koristi nakon kemoterapije jer smanjuje mučninu i u kombinaciji s medom podiže imunitet, piše <a href="http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/best-healing-herbs-top-10">Prevention.com.</a>
|
Foto: Dreamstime
Ružmarin je tradicionalni mediteranski začin i odličan izvor antioksidansa. Njega se najčešće dodaje u juhe, umake s rajčicom te mesna pečenja. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma, a može se koristiti i kao čaj. Stimulira jetru na rad, a ona pak izbacuje toksine iz tijela, pa je prevencija u nastanku raka jetre, bubrega i gušterače. Kako stimulira apetit, ružmarin pomaže u vraćanju tjelesne snage kod teških tretmana liječenja raka.
|
Foto: Fotolia
Kurkuma je prirodni antiseptik koji dolazi iz zemalja Dalekog istoka, a stoljećima se koristi kao pomoć u previjanju rana i dezinfekciji te liječenju reume. Novije studije pokazuju da kurkuma usporava razvoj multiple skleroze, a djeluje i kao prevencija od raka prostate, karcinoma dojke, melanoma i leukemije. Kako pomaže u čišćenju krvi od toksina te može međudjelovati s lijekovima, savjetuje se koristiti kurkumu nakon kemoterapije, a ne i za vrijeme.
|
Foto: Dreamstime
Čili papričice, kajenski papar i feferoni spadaju u rod ljutih papričica bogatih kapsaicinom. One djeluje protuupalno, potiče zdravu probavu i sprečavaju nastanak polipa na sluznici crijeva. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji redovito koriste čili u prehrani rjeđe obolijevaju od raka prostate. Kako su papričice bogate vitaminima A i C, one jačaju imunitet i sprečavaju rast stanica raka.
|
Foto: Fotolia
Češnjak se još naziva i prirodnim antibiotikom, a od davnina se koristi za liječenje i prevenciju zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da ljudi koji redovito jedu češnjak imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa u tijelu, a on je osobito koristan u prevenciji raka pluća te raka dojke.
|
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Čaj od mente stoljećima se koristio za ublažavanje grčeva, probavnih tegoba i proljeva, a sada se zna da pomaže i u liječenju sindroma iritabilnog crijeva te sprječava nastanak raka probavnog sustava. Menta smiruje i gastritis te osnažuje sluznicu želuca, pa je ona otpornija na nastanak čireva. Nakon terapije zračenjem, čaj od mente se koristi kako bi se ubrzao oporavak organizma, osobito nakon zračenja grla i dišnih puteva.
|
Foto: Fotolia
Kamilica koja se najčešće koristi u čajevima najpoznatija je po svom umirujućem djelovanju, pa se koristi kao pomoć za uspavljivanje te ublažavanje grčeva. Redovito pijenje kamilice uravnotežuje pH organizma te smanjuje rizik od nastanka svih oblika raka, a vrlo je korisna za tretiranje rana u ustima nakon karcinoma jezika i grla.
|
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Zahvaljujući svojim antioksidativnim učincima, začini poput mente, čili papričica, češnjaka i đumbira dokazanao djeluju kao prevencija, ali i pomoć kod terapije
Aloe Vera Gel se upotrebljava kao biostimulans za unutrašnju upotrebu. ANTIKANCEROGENO – svojim opštim dejstvima uklanja uzroke degenerativnih promena, a zahvaljujuci polisaharidima, antrakinonima … doprinosi sprečavanju razvoja i uništenju degenerisanih ćelija; alojavera.wordpress
vinicic35
05.06.2014.
Pozdrav svima. Preporučila bih bijelu ribu orada. Omega 3 masne kiseline su jedan od najvažnijih sastojaka orade. Omega 3 je važan faktor u prevenciji srčanih bolesti, pomažu u radu imunološkog sustava, ublažuju simptome artritisa te imaju blagotvoran učinak na kvocijent inteligencije. Više o tome na blogu stranice toppopusti.
Matthewosy
03.06.2014.
A nitko nije spomenuo trešnje? ili sve što ima beta karoten. Pa mislim ljudi moji sezona je..Ko još jede đumbir:)