To je to što me zanima!

Aboridžini su pratili kretanje Sunca i tako bili prvi astronomi

Znanstvenici su istraživali stijene postavljene u polukrug u okollici Melbournea i dokazali savršenu usklađenost sa zalaskom sunca na ljetni solsticij
Vidi originalni članak

Pažljivo uređeno kamenje otkriveno na farmi u blizini Mount Rothwella, 80 kilometara udaljeno od Melbournea, upućuje da su prvi svjetski astronomi bila drevna plemena Aboridžina, tvrdi australski astronom Ray Norris. Način na koji je veliko kamenje okrenuto prema Suncu, upućuje da su pratili njegov napredak, te tako izradili primitivni oblik sunčanog sata.

- Ovo kamenje je postavljeno precizno na karti kretanja sunca. To ne može biti učinjeno po predviđanjima već zahtjeva vrlo oprezna mjerenja - kaže Norris.

Znanstvenici su istraživali stijene postavljene u polukrug i dokazali savršenu usklađenost sa zalaskom sunca na ljetni solsticij. Karte od kamenja koje su izrađivali Aboridžini stare su oko 10.000 godina, što je puno prije od piramida u Egiptu i Stonehenga što se do sad smatralo počecima astronomije.



Idi na 24sata

Komentari 4

  • otorinolaringolog / ginekolog 17.02.2011.

    oni su prvi poslali klokana u svemir..., j**eš lajku...

  • nema me danas 05.02.2011.

    Novovjeki znanstvenici nikako da shvate a kamoli priznaju da su drevne civilizacije bile napredne..bar one za koje znamo..a što je tek sa onima koje su davno iščezle i nisu za sobom ostavile nikakav trag...pamet nije izmislio bijeli čovjek...

  • user_81001 05.02.2011.

    vjerojatno je i baba vanga bila aboriđin..

Komentiraj...
Vidi sve komentare