To je to što me zanima!

Advent u Budimpešti: Osjetite svu čaroliju grada na Dunavu

Kupite szaloncukore za vašu božićnu jelku, uživajte u začinjenim tradicionalnim jelima, sudjelujte u natjecanju kićenja božićnog drvca i posjetite žive jaslice
Vidi originalni članak

Jedan od najpopularnijih božićnih sajmova u Europi očekuje ljubitelje zimskih programa i ove godine u srcu Budimpešte, na trgu Vorosmarty u središtu Pešte. Na više od 100 drvenih štandova pronaći ćete tradicionalne božićne ukrase, szaloncukor, bombone za božićnu jelku umotane u šarene bombone, rukavice i kape. Ovdje nema mjesta masovnoj proizvodnji, već ovdje izlaže stotinjak obrtnika koji se bave tradicionalnim zanatima. 

Dok vaša djeca sudjeluju u natjecanju kićenja jelke ili razgledavaju jaslice sa živim životinjama, vi možete kušati kürtoskalács ili slatko tijesto, kenyérlángos tj. pogaču, pečene kestene, kobasice i kiselo zelje te langoše, pečeno tijesto koje se jede s češnjakom i raznim umacima. No, pazite na nepce, mađarska hrana je jako začinjena. 

Svaki dan imate prilike uživati u lutkarskim predstavama i tradicionalnom mađarskom plesu, pa ako vas "štimung" ponese slobodno se prepustite. Od 6. do 30. prosinca traju koncerti klasične glazbe u bazilici sv. Stjepana. Ulaznica će vas koštati od 42 do 49 eura ili 315 do 365 kuna. Nešto jeftinija varijanta jest koncert, 3., 25. i 31. prosinca u crkvi sv. Mihaela koji će vas koštati 27 eura ili 200 kuna. 

Sajam se otvara 18. studenog, a do 30. prosinca imate ga vremena posjetiti. Svaki dan otvoren je od 10 ujutro do 20 sati navečer. Na Badnjak radi od 10 ujutro do 14 sati popodne, a za Božić i blagdan sv. Stjepana je zatvoren. 

Što još posjetiti u gradu na Dunavu?

U svom posjetu mađarskoj prijestolnici svakako posjetite najveću crkvu u gradu, crkvu sv. Stjepana inače zaštitnika Mađarske, koja može primiti oko 8500 vjernika. Mađari je često zovu "bazilika", kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi. U crkvi možete razgledati najveću i najneobičniju mađarsku relikviju, desnu ruku prvog mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti i na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad. Ulaz je slobodan, ali se ulaz u zvonik naplaćuje. 

Ovjekovječite svoje putovanje na najdojmljivijem Trgu heroja kojim dominira Milenijski spomenik, koji je ime dobio po tisućitoj godišnjici doseljavanja mađarskih plemena. U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. 

Razgledajte crkvu Naše Gospe poznatijom pod imenom crkve sv. Matijaša u kojoj je okrunjena carica Sisi za ugarsku kraljicu. Crkva je u 16. stoljeću preuređena u džamiju i oslikana crtežima iz Kurana. 

Nakon crkve uputite se na Ribarsku tvrđavu s koje se proteže najljepši pogled na grad, a sastoji se od sedam tornjeva koji predstavljaju po jedno od sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. 

Ne zaboravite na romantičnu šetnju Lančanim mostom koji je spojio Budim i Peštu. Povod izgradnji mosta jest smrt oca grofa Istvána Széchenyija u Beču. S obzirom da je to bilo u prosincu, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je oduljilo polazak u Beč za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.

Proučite kompletnu povijest Mađarske u tri muzeja u sklopu Kraljevske palače, dok Židovski muzej možete razgledati zajedno s najvećom sinagogom u Europi, Dohany Sinagogom.  

Razgledavanje završite u najpoznatijem simbolu Mađarske Parlamentu koji je treći po veličini u svijetu, a drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. 

Savjet za oprez

U razgledavanju gradom pazite da ne ostanete bez novaca i osobnih dokumenata jer džepari uvijek vrebaju. Ali i gledajte gdje stajete. Naime, po glavi stanovnika u Budimpešti dolazi 1,5 pas, piše Puturist

Idi na 24sata

Komentari 3

  • BABY123 18.11.2011.

    bilo bi još bolje kad bi Mađari govorili neki drugi jezik osim mađarskog, nedavno sam bila, i to baš u Budimpešti, em sve piše na mađarskom, em skoro nitko nije pričao neki drugi jezik, sramota.

  • zoran123456 18.11.2011.

    ima li legalnog prostituiranja tamo ? I koji su sex barovi dobro, koliko dođu i može preporuka kojih cura da vole svašta... fala !

  • Sputnik_1 18.11.2011.

    ako već pišete tekstove s nekog portala, onda barem napišite s kojeg je točno, a to je www.putovnica.net, na kojoj i jesu većina ovih podataka o znamenitostima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare