Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Advent u Budimpešti: Osjetite svu čaroliju grada na Dunavu

Advent u Budimpešti: Osjetite svu čaroliju grada na Dunavu
7

Kupite szaloncukore za vašu božićnu jelku, uživajte u začinjenim tradicionalnim jelima, sudjelujte u natjecanju kićenja božićnog drvca i posjetite žive jaslice

VIDEO

Jedan od najpopularnijih božićnih sajmova u Europi očekuje ljubitelje zimskih programa i ove godine u srcu Budimpešte, na trgu Vorosmarty u središtu Pešte. Na više od 100 drvenih štandova pronaći ćete tradicionalne božićne ukrase, szaloncukor, bombone za božićnu jelku umotane u šarene bombone, rukavice i kape. Ovdje nema mjesta masovnoj proizvodnji, već ovdje izlaže stotinjak obrtnika koji se bave tradicionalnim zanatima. 

Dok vaša djeca sudjeluju u natjecanju kićenja jelke ili razgledavaju jaslice sa živim životinjama, vi možete kušati kürtoskalács ili slatko tijesto, kenyérlángos tj. pogaču, pečene kestene, kobasice i kiselo zelje te langoše, pečeno tijesto koje se jede s češnjakom i raznim umacima. No, pazite na nepce, mađarska hrana je jako začinjena. 

Svaki dan imate prilike uživati u lutkarskim predstavama i tradicionalnom mađarskom plesu, pa ako vas "štimung" ponese slobodno se prepustite. Od 6. do 30. prosinca traju koncerti klasične glazbe u bazilici sv. Stjepana. Ulaznica će vas koštati od 42 do 49 eura ili 315 do 365 kuna. Nešto jeftinija varijanta jest koncert, 3., 25. i 31. prosinca u crkvi sv. Mihaela koji će vas koštati 27 eura ili 200 kuna. 

Sajam se otvara 18. studenog, a do 30. prosinca imate ga vremena posjetiti. Svaki dan otvoren je od 10 ujutro do 20 sati navečer. Na Badnjak radi od 10 ujutro do 14 sati popodne, a za Božić i blagdan sv. Stjepana je zatvoren. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što još posjetiti u gradu na Dunavu?

U svom posjetu mađarskoj prijestolnici svakako posjetite najveću crkvu u gradu, crkvu sv. Stjepana inače zaštitnika Mađarske, koja može primiti oko 8500 vjernika. Mađari je često zovu "bazilika", kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi. U crkvi možete razgledati najveću i najneobičniju mađarsku relikviju, desnu ruku prvog mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti i na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad. Ulaz je slobodan, ali se ulaz u zvonik naplaćuje. 

Ovjekovječite svoje putovanje na najdojmljivijem Trgu heroja kojim dominira Milenijski spomenik, koji je ime dobio po tisućitoj godišnjici doseljavanja mađarskih plemena. U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. 

Razgledajte crkvu Naše Gospe poznatijom pod imenom crkve sv. Matijaša u kojoj je okrunjena carica Sisi za ugarsku kraljicu. Crkva je u 16. stoljeću preuređena u džamiju i oslikana crtežima iz Kurana. 

Nakon crkve uputite se na Ribarsku tvrđavu s koje se proteže najljepši pogled na grad, a sastoji se od sedam tornjeva koji predstavljaju po jedno od sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. 

Ne zaboravite na romantičnu šetnju Lančanim mostom koji je spojio Budim i Peštu. Povod izgradnji mosta jest smrt oca grofa Istvána Széchenyija u Beču. S obzirom da je to bilo u prosincu, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je oduljilo polazak u Beč za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.

Proučite kompletnu povijest Mađarske u tri muzeja u sklopu Kraljevske palače, dok Židovski muzej možete razgledati zajedno s najvećom sinagogom u Europi, Dohany Sinagogom.  

Razgledavanje završite u najpoznatijem simbolu Mađarske Parlamentu koji je treći po veličini u svijetu, a drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. 

Savjet za oprez

U razgledavanju gradom pazite da ne ostanete bez novaca i osobnih dokumenata jer džepari uvijek vrebaju. Ali i gledajte gdje stajete. Naime, po glavi stanovnika u Budimpešti dolazi 1,5 pas, piše Puturist

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno