To je to što me zanima!

Akne na leđima i prsima briše salicilna kiselina, ali ne i piling

One se javljaju zbog pojačanog znojenja i mašćenja kože, a u njihovu rješavanju pomaže gel za tuširanje na bazi salicilne kiseline i kreme koje djeluju antimikrobno
Vidi originalni članak

Akne na leđima i prsima najčešće su posljedica kroničnog stresa, genetike i hormonalne neravnoteže, a češće su ljeti zbog pretjeranog znojenja i mašćenja kože. Njihovoj pojavi pridonose i guste kreme za sunčanje koje koži ne daju disati. Stoga je bolje koristiti prozračnije formule i sprejeve koji se ravnomjernije nanose. 

Tuširanje sa salicilnom kiselinom

Nakon svake tjelesne aktivnosti treba se otuširati jer će se u suprotnom pore začepiti i nastat će akne. Najbolje je koristiti losion na bazi salicilne ili glikolične kiseline, one će odčepiti pore i smanjiti upalu. Ako kožu izlažete suncu i tretirate proizvodima sa salicilnom kiselinom, obavezno koristite kreme s visokim SPF faktorom.

Ne preporučuje se koristiti gel za kožu lica jer najčešće sadrži benzoil peroksid. On je previše agresivan za tkanine i odjeću pa ih može izbijeliti, piše Allure.

Gel za masnu kožu, losion za suhu

Poslije tuširanja preporučuje se pričekati 10 do 15 minuta dok se koža u potpunosti osuši i potom nanijeti kremu. Za masnu kožu najbolji su gelovi, a za suhu kreme i losioni. Preporučuje se koristiti formule koje djeluju antimikrobno i sadrže alfa hidroksilnu kiselinu te retinoide koji čiste pore i isušuju akne. Kreme treba koristiti navečer prije spavanja jer retinoidi mogu pojačati osjetljivost kože na sunce, piše How Stuff Works

Ako se stanje ne poboljša najbolje je posjetiti dermatologa. On će sukladno s dijagnozom odrediti kombinaciju preparata i antibiotika. 

Piling je najbolje izbjegavati

Koži sklonoj aknama ne preporučuju se pilinzi. Oni skidaju prirodna ulja što kožu isušuje i tjera da pojača njezinu proizvodnju. Time se problem s aknama samo pojačava. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Mustafa Aga 31.07.2014.

    Tolika je univerzalna upotreba salicilne kiseline...

  • Kalea 31.07.2014.

    Ma ništa bolje od brusnog papira (br. 80). Provjereno skida ne samo akne već i kožu. Laganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu....

  • povijest činjenica 31.07.2014.

    Akne liječi aloe vera. Najbolje je posaditi tu vrstu kaktusa (ako postoje uvjeti u vrtu) potom rezanjem lišća izvlačiti 100% prirodan gel aloe vere i direktno nanositi na akne. Dugotrajna upotreba provjereno smanjuje ožiljke od akni spriječava nastajanje novih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare