To je to što me zanima!

Ako dok slušate glazbu osjetite trnce, emotivniji ste od većine

Tu su pojavu 'glazbene groznice' nazvali Frisson, a Sachsovo je istraživanje otkrilo da su oni koji su iskusili takve promjene imali znatno veći broj neuronskih veza između dvije regije u mozgu
Vidi originalni članak

Apsolvent sa Sveučilišta iz Južne Kalifornije Matthew Sachs istraživao je utjecaj glazbe na ljudski mozak, a od 20 sudionika njegovog istraživanja, deset ih je reklo kako dok slušaju neku dragu im glazbu osjećaju trnce ili čak ježenje. 

Svaki je sudionik slušao glazbu po vlastitom izboru, nakon čega su znanstvenici prema snimkama mozga otkrili jesu li im se za vrijeme slušanja dogodile određene promjene u neurološkim strukturama, što je bio slučaj kod onih koji su prijavili trnce ili ježenje.

Tu su pojavu 'glazbene groznice' znanstvenici nazvali Frisson, a Sachsovo je istraživanje otkrilo da su oni sudionici koji su iskusili takve promjene imali znatno veći broj neuronskih veza između slušnog korteksa; centra za obradu emocija i prefrontalnog korteksa, koji je odgovoran za interpretaciju značenja pjesme.

DRUGAČIJE RADI Mozak bubnjara je učinkovitiji jer im podražaji brže putuju

Te su 'dodatne' neuronske veze između dvije regije mozga zapravo pokazale da oni koji osjete trnce ili ježenje dok slušaju glazbu doživljavaju emocije intenzivnije od onih kojima se to ne događa.

Unatoč saznanjima, Sachs i njegovi kolege kažu da su njihova istraživanja ograničena zbog premalog broja sudionika i kompleksnosti ovog fenomena koji bi trebalo bolje ispitati.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 27.12.2019.

    Zavisi ako me pjesma pogodi.

  • 27.12.2019.

    Ne samo trnce...nego i toplinu, tugu, radost, nostalgiju.....

  • 26.12.2019.

    ima dobre glazbe koju svi obozavamo

Komentiraj...
Vidi sve komentare