To je to što me zanima!

Ako želite biti pametniji i imati bolje pamćenje - pišite rukom

Studenti koji su svoje bilješke pisali rukom, bolje su razumjeli smisao lekcije od onih koji su svoje bilješke pisali na računalu, a pokazalo se i da su otvoreniji za razumijevanje novih ideja
Vidi originalni članak

Istraživači sa Sveučilišta Princeton i Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu proveli su niz studija kako bi dokazali razlike između studenata koji su tipkali svoje bilješke i onih koji su ih pisali rukom. Studenti sudionici istraživanja pisali su bilješke s predavanja na laptopu i na papiru. Nakon 30 minuta morali su odgovarati na pitanja iz predavanja i onda opet tjedan dana kasnije.

VAŽNO OTKRIĆE Jedite gljive za bolje pamćenje i verbalne vještine u starosti

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Science i bili su prilično znakoviti. Autori studije istaknuli su kako su se prošla istraživanja fokusirala na to koliko računalo ometa koncentraciju u radu, dok su u ovom istraživanju računala korištena samo za pisanje bilješki i pisanje rukom se pokazalo kao korisnije.

ZA SREĆU I MIR Mudri životni citati koji će vas napuniti pozitivnom energijom

To ne znači da tipkanje također nema svojih prednosti. Oni koji tipkaju imaju puno veći kapacitet za uzimanje bilješki i mogu napisati puno više riječi u odnosu na pisanje rukom pa su ponekad mogli pretipkati i cijelo predavanje, od riječi do riječi.

No dok su oni koji su tipkali uspjeli zabilježiti veći dio predavanja od onih koji su pisali rukom, to ne znači da su i zapamtili više. To se pokazalo u testovima koje su sudionici rješavali pa su tako u testu koji je uslijedio 30 minuta nakon predavanja svi imali podjednake rezultate u pitanjima koja su se ticala osnovnih činjenica u predavanju, ali oni koji su tipkali bili su lošiji u nešto apstraktnijim pitanjima. Zaključak je da vam detaljno pisanje bilješki može pomoći u kratkoročnom prisjećanju činjenica, ali miče fokus s glavnih točaka lekcije. Studenti koji su pisali rukom morali su brzo obraditi lekciju i prepisati ju na način da ju poslije mogu razumjeti što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

DOBRA HRANA Griz za sreću: Ove namirnice odmah popravljaju raspoloženje

U testu koji su sudionici istraživanja rješavali tjedan dana kasnije, rezultati su bili slični kao i nakon prvog testa. Oni koji su pisali rukom i dalje su razumjeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreniji prema razumijevanju novih ideja što je pokazalo da vas pisanje rukom uistinu može učiniti inteligentnijima, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • alice111 20.02.2020.

    bolje se pamti definitivno!

  • 🦈Jeronim🦈 19.02.2020.

    Ovu teoriju sam odavno isprobao u praksi i pokazala istinitom. Posebno sam dobro pamtio dok sam ručno pisao šalabahtere na papirićima. 🤣🤣🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare