To je to što me zanima!

Alergije: Pažljivo čitanje etikete može spasiti život

Zakoni i propisi sve oštrije tjeraju proizvođače na jasno, očito i nedvosmisleno označavanje alergena na deklaraciji prehrambenih proizvoda
Vidi originalni članak

Čak i ako su u doticaju s tragovima hrane na koju su alergični, ljudi su pod velikim rizikom od burnih reakcija. Da bi se rizik smanjio, Agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva od proizvođača hrane da na ambalaži proizvoda navedu prisutne alergene. I to jednostavnim riječima i oznakama koje potrošači razumiju kako bi uočili sastojke na koje su alergični. Oznaka "bez mlijeka" donedavno je stajala i na namirnicama koje su sadržavale mliječne nusproizvode. Kako bi se izbjegle opasne zabune, na svim proizvodima s kazeinom, proteinom iz mlijeka, proizvođači će iza kazeina u zagradi morati napisati mlijeko. To će pomoći posebno djeci koja pate od alergija, a sama biraju grickalice. Gluten je bjelančevina koje ima u pšenici, ječmu i raži, a može izazvati ozbiljnu reakciju u ljudi koji imaju celijakiju, poremećaj probave.
- U Hrvatskoj se gluten deklarira na etiketama - kaže dr. sc Ivana Vinković-Vrček, autorica knjige "Što se krije iza E-brojeva."- Alergijske reakcije mogu izazvati i aditivi, poput pojačivača okusa, azo-bojila, fenilalanina i tartrazina (E102) - dodala je.

OPREZ TREBA BITI DIO SVAKODNEVICE
Pitajte prijatelja ili kuhare u restoranu što sve jelo koje vam donose sadrži. Ili unaprijed recite na što ste alergični. Raspitajte se kako je pripremljeno, na kakvom je ulju hrana pržena, što sadrže umaci i preljevi te sl. Naručujte što jednostavnija jela i zamolite da začine i umake ne stavljaju na tanjur, nego u posebnu zdjelicu. U kupnji pomno pročitajte popis sastojaka čak i kod proizvoda koje već "znate". Proizvođači nerijetko mijenjaju recepturu. Preporučljivo je nositi medicinsku narukvicu koja upozorava da ste alergični, a u torbici ili novčaniku karticu na kojoj piše na što sve. Možete ih nabaviti putem interneta. Prijateljima opišite simptome i objasnite im kako mogu pomoći. Upute o prvoj pomoći i lijek koji vam je propisao liječnik uvijek nosite sa sobom. Na put ponesite tzv. sigurnu zakusku za slučaj da na jelovniku ne nađete ništa što je potpuno sigurno.

ALERGENA IMA I U NAKITU
Nikal je jedan od deset najčešćih uzročnika alergija na koži, a ima ga posvuda - od nakita do bilo kojega metalnog predmeta. Čak i neka hrana, naročito konzervirana, može izazvati alergijsku reakciju. Prvi simptomi alergije na nikal su osip na mjestu dodira, trnci i svrab, a javljaju se nakon 20 minuta. Nakon duljega kontakta mogu se javiti i jači simptomi poput crvenila, oteklina, osipa i vodenih plikova.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare