To je to što me zanima!

Alfa mužjaci zbog straha od neuspjeha podnose velik stres

Iako su na poslovnim vodećim pozcijama i drugi smatraju kako su vrlo uspješni, oni sami često su nesigurni i lako se razboljevaju zbog pritiska ostajanja na "vrhu"
Vidi originalni članak

Uspješni ljudi ispod tvrdog i odlučnog stava skrivaju nesigurnu unutrašnjost, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Princeton. To je potpuna suprotnost od onoga što podređeni misle jer drže da je najlakše biti šef, naglašavaju znanstvenici.

Alfa mužjaci, tj. oni koji se nalaze visoko na društvenim ljestvicama i smatraju se vrlo uspješnima u svom poslu, susreću se sa znatno većim količinama stresa, nego "obični" ili beta muškarci.

Istraživači vjeruju kako je najveći uzrok stresa za njih upravo strah od napuštanja "vrha", tj. vodećih poslovnih ili društvenih pozicija, ali i zbog odgovornosti koju oni nose.

- Visoko-konkurentno društvo u ljudima budi nagon za preživljavanjem, slično kao u životinja, a oni najuspješniji u društvu time se i najviše opterećuju - zaključio je voditelj studije, profesor Laurence Gesquiere. 

Smatra kako iako poslovni uspjeh ima velike prednosti u životu čovjeka, ali i da često nanosi veliku štetu njegovu zdravlju zbog previše stresa.


Idi na 24sata

Komentari 4

  • ciark 19.07.2011.

    tko je alfa, a tko beta male ?? ne kuzim

  • NinaBonita007 16.07.2011.

    ... i nakon nekog vremena neupotrebljiv za vesele igrice :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare