To je to što me zanima!

Amaretto - talijanski liker koji obožava baš svaki ljetni kolač

Za glasoviti aperitiv naših talijanskih susjeda kažu da je gorak i sladak kao i ljubav, ali aroma, koja mnogim jelima daje jedinstven okus, zapravo potječe od badema
Vidi originalni članak

Svako područje ima neko svoje karakteristično piće, često liker, u kojem je sadržan mali herbarij biljaka koje čine biološki otisak kraja u kojem je nastalo. Tako Slavonci imaju šljivovicu,  Makarani maraschino,  Istrani medicu, a po većem dijelu Dalmacije nudi se za aperitiv rogačica ili travarica.  No rijetko je kada uz piće vezana i romantična priča o njegovu nastanku kao što je to uz amaretto, popularan liker naših susjeda, bez kojih bi mnoga jela koja su proslavila talijansku kuhinju bila siromašnije arome. 

Priča kaže da je u 16. stoljeću u Sannonu, gradu u kojem se danas puni jedan od dva najpoznatija brenda tog pića, došao učenik Leonarda da Vincija Bernardino Luini kako bi freskama ukrasio crkvu Svete Marije.  Potraga za najpogodnijim modelom za Madonnu završila je pred vratima mlade udovice, voditeljice svratišta u koju se, slutite, zaljubio. Kako bi i ona njemu nekako uzvratila, pripremila mu je piće tako što je u rakiju dodala gorke bademe (koštice marelica) i oduševila dragoga. 

Romansa se zaboravila, ali je gorko-slatko piće nastavilo živjeti i postalo dijelom tradicije koja daje poseban okus glasovitom tiramisuu, sladoledima, panna cotti, ali i umacima s povrćem i ribom, namirnicama koje se i inače dobro slažu s bademom.  Ako ste radoznali kakav je okus tog pića, a ne planirate uskoro u Italiju, možete ga napraviti sami. Za to će vam doduše trebati dosta strpljenja jer se radi od koštica marelica i bresaka čije skupljanje može potrajati. A kad i skupite dovoljno, koštice treba najprije prosušiti na suncu koji dan, izvaditi im jezgru i skinuti im kožicu tako da ih potopite u vruću vodu. 

Polovica količine se nasjecka, a pola se stave cijele u bocu koju potom napunite nekom blažom voćnom rakijom kako bi aroma došla do izražaja. Zbog arome možete dodati nekoliko neoguljenih koštica. Bocu začepite plutenim čepom i ostavite da stoji na suncu oko dva mjeseca. Nakon toga procijedite piće i bacite nasjeckane, a ostavite cijele bademe. Neka odstoji još dva tjedna, prema potrebi dolijte rakije. Potom opet procijedite i dodajte rakiji sirup u kojem ste u 1/3 vode u odnosu prema količini rakije rastopili šećer do vrenja  (30 dag po litri) i ohladili. Nakon dva tjedna bistrenja imat ćete gotov amaretto. 

Brz postupak

A ako vam se ne skupljaju koštice marelica postoji i brži put: u litri se vode rastopi i zakuha 80 dag šećera. Kad se dobije gusti sirup, ohladi se i doda mu se 85 mililitara ekstrakta badema, 2 decilitra rakije i dvije vrećice vanilin šećera. Dobro promiješajte i ostavite da se hladi. 

Tiramisu s amarettom 

Sastojci: 4 jaja,  100 g šećera, 5 žlica amaretta, 500 g mascarponea, 1 vrećica Vanilin šećera, 200 ml crne kave, 1 žličica šećera, 200 g piškota,  50 g čokolade, 1-2 žlice  kakaa 

Priprema: 

1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte električnom miješalicom, te umiješajte  žlicu amaretta. Kremu zatim kuhajte na pari (oko deset minuta) dok se ne počne zgušnjavati. Maknite je s vatre i ohladite uz miješanje. Dodajte mascarpone i na kraju lagano umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka u koji ste dodali vanilin šećer. 

 2. Pomiješajte ohlađenu kavu, šećer i četiri žlice amaretta. Piškote kratko umočite u kavu i položite po dnu posude za posluživanje. Prelijte polovicom kreme i pospite čokoladom narezanom na komadiće. 

3. Posložite drugi red namočenih piškota te prelijte ostatkom kreme.  Desert ostavite hladiti nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja kolač pospite kakaom ili čokoladom u prahu i poslužite ledeno.

Desert u čaši s okusom badema

Sastojci: 250 g bresaka, 100 ml vrhnja za šlag, 150 g mascarpone sira, 2 žlice šećera u prahu, vrećica vanilin šećera, 200 g kolačića amaretto, 5 žlica amaretta 

Priprema: 

1. Breskve operite i narežite na četvrtine.  Osim bresaka možete uzeti i marelice, ali ne smiju biti prezrele.  Izvan sezone možete koristiti i polovice iz kompota, samo ih dobro ocijedite. Kolačiće s amarettom izmrvite u mužaru i stavite ih na dno čaše za posluživanje  te ih poprskajte s nekoliko kapi amaretta. 

2. Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Gotovom šlagu primiješajte mascarpone i nekoliko žlica amaretta. Kremu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.    

3. U svaku čašu za posluživanje stavite najprije sloj izmrvljenih kolačića, pa po dvije kriške bresaka. Preko bresaka do vrha čaše ulijte kremu. Po vrhu deserta stavite nekoliko listića poprženih badema i poslužite. 

Uz desert u čaši možete ponuditi i amaretto kolačiće.  

Torta od trešanja s amarettom

Sastojci: 50 dag brašna, 3,5 dl mlijeka, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 žličica praška za pecivo, 4 žlice kakaa, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 20 dag sjeckane tamne čokolade, 2 dl ulja, 20 g trešanja, 2 žlice amaretta

Priprema: 

1. U jednoj većoj posudi izmiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao. U drugoj posudi miješajte jaja sa šećerom  nekoliko minuta pa im dodajte ostale mokre sastojke: ulje, mlijeko i amaretto.

2. Uz neprestano miksanje ulijte mokre sastojke suhima i dobro ih miješajte dok se posve ne sjedine. Dodati čokoladu nasjeckanu na sitne komadiće i trešnje ili višnje očišćene od koštica te ih lagano umiješajte kuhačom. Čokoladu možete usitniti struganjem nožem, a možete je  i naribati na ribež ili istući batom za meso u vrećici.

3. Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta. Gotovu tortu posipajte šećerom u prahu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 19

  • EXAndrea 14.07.2013.

    oooo...pa mi Slavonci pramo i višnjevac. U staklenke se naslažu višnje koje se posipaju šećerom, na to se dolije domaća šljivovica. Ja po novom receptu stavim i krišku limuna, zatvorim i....nakon nekog vremena uživam u prekrasnom piću i ukusnim višnjama iz istoga.

  • twinsi2 14.07.2013.

    ma meni taj amaretto smrdi na neko ljepilo.a ni keksi nisu bolji,rađe malo višnjevca ili medice:)))

  • cvrkula 14.07.2013.

    Zadrani marachino - i nije aperitiv !

Komentiraj...
Vidi sve komentare