To je to što me zanima!

Androgine zvijezde nekad i sad: Od Davida Bowieja do Hepburn, Grace Jones i Tilde Swinton

Razni modni elementi koji su nekad simbolizirali polaritet odijevanja za mnoge kreativce dio su modne igre bez granica. Među njima su mnogi umjetnici koji su pomicali granice
Vidi originalni članak

Granice koje su nekada bile strogo povučene između spolova nestaju brže nego ikad, a igra stilovima koji proizlaze iz tradicionalne podjele na muške i ženske, sve je kreativnija. No ona nije od jučer, tijekom prošloga stoljeća ljudi su se igrali ovim preferencijama, među njima i ikone kojih se sjećamo i danas. Oni su bili velike glumačke i pjevačke zvijezde, njihovi su outfiti inspiracija mnogim dizajnerima, ali i onima koji žele nešto posebno.

Ono što je Bowie učinio za modu, odjeven u glitter kombinezone i platforme, rijetko se viđa - pomaknuo je granice odijevanja, kreiranja imidža bez obzira na spol. Njegov utjecaj inspirirao je čitavu generaciju, zahvaljujući njemu androgini je stil dobio podršku te i danas vidimo njegov utjecaj u modi i pop kulturi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Katherine Hepburn simbolizirala je nezavisnu američku ženu te među prvima nosila hlače i komotne muške košulje. Uz sako, bila je prava slika moderne ikone stila. Često je komentirala - kad mi muškarac veli da mu se više sviđa žena u suknji, velim mu - pa zašto ne odjeneš jednu.

SUPER TONOVI Malo drugačiji šeširi: Nijansa vanilije i sladoleda od jagode pristaju Mateji i Dijani

Diane Keaton ikona je stila od sedamdesetih - u to vrijeme nosila je klasične košulje, široke hlače, pa čak i kravate te prsluke od odijela. I danas je jedna od onih kojom se inspiriraju dizajneri diljem svijeta.

ŽENE ČAČKALICE Povratak pretjerano mršavih manekenki: Trend s nedavnih tjedana mode vraća 'heroin šik'

Grace Jones je oduvijek eksperimentirala izgledom, njezina impresivna silueta i glas dio su moderne, inovativne scene. I u ovom je stoljeću razni modni autori spominju kao ženu koja je utjelovila ženstvenost, ali i androginost te snažan seksepil.

OUTFIT DANA Cvjetni sako inspiriran vrtom: Pronašli smo ga i kod nas u divnoj kolorističkoj varijanti

Marlene Dietrich je na premijeru filma 1932. godine odjenula smoking, odbacivši nepisana pravila tadašnjeg odijevanja. Hollywood je bio šokiran zbog njezinog kršenja rodnih normi, no nije je bilo briga, bila je ponosna na svoj izgled i poseban stil. To joj je dalo - moć.

- Ja nisam žena. Ja nisam muškarac. Ja sam nešto što nikad nećeš razumjeti - pjevao je Prince u pjesmi 'I Would Die 4 U'. Godinama je istraživao stilove i eksperimentirao elementima mode, donoseći kreativnu formulu za vlastiti scenski imidž. Jedan je od onih koji je poticao androginost kao dio pop kutlure.

Poznato lice pokreta New Romantics, Boy George iz benda Culture Club osmislio je vlastiti stil u znaku jake šminke, prepoznatljivih šešira i divlje frizure.

Pink je jedna od onih koju poznajemo po obrijanoj glavi te rokerskim elementima poput kožnjaka, koje kombinira s lepršavim haljinama. Time kreira vlastitu modnu formulu koja ignorira granice tradicionalnog odijevanja.

Robert Smith, pjevač benda 'The Cure', već desetljećima je poznat po crvenom ružu, natapiranoj kosi i crno nalakiranim noktima. Tijekom devedesetih njegov je stil bio izuzetno atraktivan, inspirirao je niz sličnih bendova.

Poznato je da je 'kuma punka' Patti Smith često posuđivala odjeću svog ljubavnika, fotografa Roberta Mapplethorpea - velike crne hlače, blejzere, prsluke i košulje.

Jared Leto surađuje s modnom kućom Gucci te je postao njihova ikona. Kod njega vidimo razne kreativne varijante stilova, detalja i elemenata.

Harry Styles također je jedan od suradnika za Gucci, pjevač dosta eksperimentira te nosi i detalje poput biserne ogrlice.

Cara Delevingne je manekenka i glumica, a kroz karijeru je izmjenila niz stilova te se odjeva na brojne načine, nekad haljina, nekad smoking.

Kristen Stewart lice je mnogih brendova, kod nje se radi o ključnim elementima ženske i muške garderobe. Odlično spaja modne kontraste kao što su štikle i odijela te donosi neku vlastitu atraktivnu modnu formulu.

Annie Lennox bila je ikona i tijekom osamdesetih, njezina kratka kosa i klasično odijevanje pojačano tonovima krasili su outfite ikone glazbene scene. Smatrala je da je nešto manje ženstveno ženi zapravo daje moć.

Tilda Swinton ima vrlo moderan i 'gender-neutral' stil, gotovo da se ne šminka, a odijela i sakoi njezin su čest odabir. Kod nje su i boje ključne, kreativna igra donosi mnogo više od tradicionalne podjele elementa odijevanja na muško i žensko. Ima fantastičnu eleganciju, bira samo luksuzne materijale.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 25.10.2022.

    Očito ne znate što je androgino.

Komentiraj...
Vidi sve komentare