Želite li se prije ljeta riješiti celulita, pravo je vrijeme da posvetite pozornost prehrani te iz jelovnika izbacite masnu hranu, šećer, sol te kavu i alkoholna pića.
Nagle promjene težine potiču stvaranje celulita na bedrima
Trebalo bi izbjegavati svu hranu koja sadrži mnogo šećera - osim što je vrlo kaloričan i deblja, šećer također otvrdnjuje kolagenska vlakna koja se nalaze s unutarnje strane kože, pa masnoća postaje još vidljivija. Istodobno dolazi do otvrdnjavanja krvnih žila, zbog čega se cirkulacija usporava pa se tijelo ne može riješiti masnoća i štetnih tvari. Iz istog je razloga potrebno piti manje kave - sve više od šalice na dan usporava cirkulaciju. Jednako djeluju i napici bogati kofeinom, kao i alkohol koji u većim količinama usporava cirkulaciju te povećava razinu masnoća u krvi. Trebalo bi izbjegavati i jako slanu hranu jer ona potiče zadržavanje tekućine, što je jedan od glavnih uzroka celulita. Valjalo bi jesti manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih bjelančevina.
Pokušajte jesti manje masne, prerađene i brze hrane te slatkiša jer potiču celulit
- Piletina, puretina i crveno meso bogati su aminokiselinama i l-karnitinom koji uz redovitu tjelovježbu jačaju tonus mišića i smanjuju masne jastučiće. Dobro ih je začiniti kurkumom, čilijem, ružmarinom i đumbirom koji dodatno potiču izmjenu tvari. Odličan dodatak prehrani su bjelančevine sirutke jer ti pripravci ne sadrže šećere, masti ni kolesterol.
Za bolju probavu dobro je uzimati probiotike, u jogurtima ili kao dodatak prehrani, jer će se tako pospješiti oslobađanje od štetnih tvari - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Celulit u brojkama
- Oko 80 posto žena pati od celulita, a krivci su prehrana, loša cirkulacija i genetika
- Gotovo 75 posto žena koje su tri dana u tjednu odradile kardiotrening smanjile su celulit
- Skoro 32 posto žena koje imaju celulit idealne su težine ili mršave
Borbu protiv celulita započnite detoksikacijom
Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat
Najprije je potrebno napraviti prirodnu detoksikaciju sa svježim voćem (odličan izbor su bobičasto voće, citrusi i jabuka) i povrćem (peršin, celer, raštika, šparoge, blitva, špinat, maslačak i kopriva). Može ih se začiniti prema želji, najbolje limunom i đumbirom, a istodobno treba pokušati jesti što manje soli. Također je iznimno važno povećati dnevni unos tekućine te pritom izbjegavati kavu i gazirane sokove. Najbolje piće je voda s nekoliko kapi limuna te je dobro jesti juhe od povrća. Takva prehrana potiče probavu. Tijekom detoksikacije u prehranu se najprije dodaje riba pripremljena na lešo ili grillu. Dobro ju je začiniti maslinovim uljem, češnjakom i peršinom jer ti začini potiču cirkulaciju.
Jelovnik za uljepšavanje prije plaže
Citrusno voće bogato je vitaminom C, najvažnijim vitaminom u borbi protiv celulita.
Također, citrusno voće potiče cirkulaciju i jača kapilare. No važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijem i vitaminom B6 koji djeluju protiv zadržavanja tekućine. Sadrže i magnezij, koji štiti od stresa i debljanja koje se s njim povezuje. Ananas djeluje protuupalno, zbog čega pomaže protiv zadržavanja tekućine i u oporavku oštećenih kolagenskih vlakana. U prehranu uvrstite i bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina jer poništavaju djelovanje štetnih tvari koje oštećuju kožu i stvaraju efekt narančine kore.
Od povrća je vrlo važna brokula koja sprečava otvrdnjavanje kolagena izazvano šećerom te luk koji potiče stvaranje kolagena.
Veliki neprijatelji celulita su grah i mahunarke, orašasto voće, zobene pahuljice, suho voće, kruške, jaja, plava riba te nemasni mliječni proizvodi (npr., jogurt).
Šestodnevni meni
1. dan
Zajutrak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni
Užina: naranča
Večera: salata s jajem, šunkom i 50 g integralnoga kruha,: 60 g zelene salate, kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferoni
2. dan
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, sol, papar, 20 g oraha
Užina: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira
Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnog prepečenca sa svježim sirom
3. dan
Zajutrak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, 2 žlice meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: juha od povrća: nasjeckana ljutika ili češnjak, 1/2 l juhe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje
Užina: jabuka
Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha
4. dan
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žlica hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, rajčica
Užina: integralno pecivo s 20 g šunke
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo
5. dan
Zajutrak: jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački: krastavac, pola paprike, 2 žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol, papar, žličica korijandra u prahu, pola češnja češnjaka, 2 žličice sojina umaka i 50 g integralnoga kruha
Užina: 1/2 ananasa
Večera: salata s naribanom mrkvom i kuhanom brokulom
6. dan
Zajutrak: kivi, jogurt i žličica zobenih pahuljica
Doručak: 40 suhog voća
Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, luk, pola češnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha
Užina: 50 g integralnoga kruha s 2 kriške pureće salame
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom